Grondstoffen hergebruiken
Afgelopen zaterdag (22 augustus 2020) was het Earth Overshoot Day. We gebruiken meer en meer grondstoffen en putten daarmee de aarde uit. Om dit tegen te gaan, moeten we richting een circulaire wereld waarin grondstoffen hergebruikt kunnen worden. Zorgvuldiger omgaan met de grondstoffen, materialen en gebouwen die we al hebben, is nodig om de druk op de aarde te verlichten. Bij Merosch proberen we ons steentje bij te dragen door in onze projecten in te zetten op circulariteit en hergebruik.
Inspirerende circulaire projecten
We zijn betrokken bij verschillende circulaire projecten:
- In Amsterdam zijn we bezig met project het Zandkasteel, waarbij een oud-hoofdkantoor van ING wordt getransformeerd naar een internationale school. Hiervoor gaan we een volledige inventarisatie doen om zoveel mogelijk te kunnen hergebruiken.
- Een ander project in Amsterdam is een tijdelijke school die 100% modulair en demontabel is en dus elders inzetbaar.
- Samen met de gemeente Nieuwkoop realiseren we een circulaire en natuurinclusieve gemeentewerf
- In het zuiden van Hoofddorp ontwikkelt de gemeente Haarlemmermeer samen met marktpartijen en bewoners een bijzondere wijk: Lincolnpark. Duurzaamheid, circulariteit en innovatie staan hierbij voorop. Merosch is betrokken als duurzaamheidsadviseur.
- In Utrecht zijn we betrokken bij Merwedekanaalzone: een gebiedsontwikkeling met 6.000 woningen waar de circulaire ambities hoog zijn.
Ons eigen circulaire kantoor
Ook ons eigen kantoor is een oude gymzaal uit 1955 waarbij we vrijwel niets hebben gesloopt. Het kantoor is nu energieleverend en van het gas los. Oude materialen in het gebouw zijn hergebruikt, zoals de verwarmingspijpen in de trapleuning en oude kozijnen als tussenwand. Ook voor nieuwe producten is bewust gekozen voor materialen die makkelijk hergebruikt kunnen worden, zoals de circulaire kozijnen van Deceuninck.
Spreken bovenstaande projecten je aan en wil ook jij je steentje bijdragen? We zoeken nog collega’s!