De herontwikkeling van Merwede (deelgebied 5 van Merwedekanaalzone) is aangewezen als één van de vier belangrijkste gebiedsontwikkelingen. Met 24 hectare is dit een van de grootste binnenstedelijke herontwikkelingen in Nederland. Het is de bedoeling dat er 6.000 woningen worden gebouwd. Plus circa 100.000 m2 aan maatschappelijke en commerciële voorzieningen.
Grootste warmte-koudeopslag van Nederland
Merosch verrichtte onderzoek naar het optimale systeem voor duurzame verwarming en koeling van de wij. Op basis van onze analyse is gekozen voor een collectief WKO-systeem. Dit systeem maakt gebruik van grondwater in de ondergrond en water uit het Merwedekanaal, in combinatie met warmtepompen. Merwede krijgt de grootste warmte-koudeopslag van Nederland.
Integrale afweging: energie, gezondheid en circulariteit
In samenwerking met Bura en OKRA was Merosch verantwoordelijk voor de integrale afstemming van het beschikbare dakoppervlak voor groen (klimaatadaptatie) en zonnepanelen. Daarnaast onderzocht Merosch de duurzaamheidsambities op het gebied van energie, circulariteit en klimaatadaptatie en vertaalde dit naar contractuele input voor de samenwerkingsovereenkomst tussen ontwikkelaars en gemeente.
Grondstoffenpaspoort
Daarnaast is een verkenning gedaan naar het toepassen van een grondstoffenpaspoort voor de gehele wijk Merwede. Zodat hergebruik van alle materialen vergemakkelijkt wordt en alle materiaalstromen in kaart worden gebracht. Er wordt gestreefd naar een MPG van 0,75, lager dan de wettelijke norm van 1,0.
Netcongestie
Eind 2022 werd netcongestie voor Utrecht (en dus ook voor Merwede) een probleem. Met betrokken ontwikkelaars, de gemeente Utrecht en Stedin heeft Merosch simulaties gemaakt van de netbelasting van de hele wijk en maatregelen onderzocht om de netbelasting te reduceren. We kregen het voor elkaar om de eerste opzet voor een groepscontract te vorm te geven. Om daarmee netcongestie in de wijk zoveel mogelijk te beperken en de bouw ondanks netcongestie mogelijk te maken. De bouw van de wijk is begin 2025 gestart.
Hieronder zie je twee de output van ons netcongestie model waarmee we de netbelasting op wijkniveau kunnen simuleren. Het betreft een figuur met de netbelasting zonder netcongestie maatregelen en een figuur met maatregelen. Duidelijk is dat hierdoor 30% van de piekbelasting van het net, op de dag met de hoogste belasting, kan worden gereduceerd. Uiteindelijk is in combinatie met een groepscontract tussen enkele partijen gekozen voor de volgende technische maatregelen: uitgesteld laden voor elektrische auto’s, toepassen van grote thermische buffers en een elektrische batterij.