Projecten

Biobased & natuurinclusieve gemeentewerf

Samen met gemeente Nieuwkoop een circulaire gemeentewerf realiseren.

Beeld: ORGA Architect
Beeld: ORGA Architect
Beeld: ORGA Architect
circulair 100neutral vangaslos
Onderwerpen
energie, circulariteit, klimaatadaptatie-biodiversiteit
Diensten
ontwerpen
Plaats
Nieuwkoop
Sector
gemeenten
Omvang
gebouw
Betrokken partijen
Gemeente Nieuwkoop, ORGA Architect, Bouwbedrijf Van Engen, Lüning, H2O Installatietechniek, Elektro Technisch Bureau A. Hogenes

Gemeente Nieuwkoop is een biobased gemeentewerf aan het realiseren. Dit dient als voorbeeld voor duurzaam beheer van de openbare ruimte. De constructie van het circulaire gebouw is volledig van hout. De gevarieerde afwerking is een mix van biobased en hergebruikte materialen. De hoge duurzaamheidsambitie is doorgetrokken in het energieconcept: het ontwerp is gasloos en voorziet zowel het gebouw als het elektrische wagenpark van energie.

Uniek in Nederland: een bruindak

Voor bevordering van de biodiversiteit is het dak van het kantoor voorzien van een mos sedum groendak. De overkapping krijgt een bruindak, een in Nederland nog onbekend begrip. Een bruindak is een dak met substraat van de bestaande uitgegraven grond voorzien van wat boomstammen, takken en stenen. Dit dak wordt ingezaaid met een bloemrijk mengsel van inheemse plantensoorten. Met als resultaat een natuurinclusief gebouw dat zich inpast in het lokale ecosysteem.

Minimaal energieneutraal

Merosch is verantwoordelijk voor het installatie- en bouwfysisch ontwerp. En voor alles wat te maken heeft met het thema ‘Energie’. Het gebouw wordt minimaal energieneutraal. Waarbij het streven is om het gebouw Nul-Op-De-Meter (NOM) te realiseren. Hier zit NOM Vervoer voor het gedeeltelijke elektrische wagenpark bij.

Warmte- en koudelevering via restwarmte waterzuiveringsinstallatie

Een leuk feit is dat het gebouw wordt aangesloten op een distributienet en Effluent Warmterivier. Dit is restwarmte uit een waterzuiveringsinstallatie. Dit wordt gebruikt voor de warmte- en koudelevering.

Projectenoverzicht