Waar ligt de kennisbehoefte?
We beginnen Merosch Open Source met een vragenronde: “Wat is de kennisbehoefte rondom het thema?” De belangrijkste vragen op een rij:
- Er is nog altijd behoefte aan de definitie van circulair bouwen:
- Wat is het en hoe meten we het?
- Hebben we het alleen over het sluiten van materiaalstromen of meer dan dat?
- Hoe stimuleer ik vanuit de vraagkant tot circulair bouwen?
- Hoe overtuig ik de opdrachtgever tot circulair bouwen?
- Er is behoefte aan een overzicht van de meest voor de hand liggende (circulaire) alternatieven op traditionele bouw en de daaraan gekoppelde stimuleringsregelingen vanuit overheid.
- Hoe gaat een fabrikant om met het geven van garanties op (deels) hergebruikte gebouwonderdelen en dan met name de installaties?
De 4 belangrijkste leerpunten van de presentaties
Tijdens deze middag zijn er presentaties gegeven door Hans Scherpenzeel van RVO, Fien Peters en Sofie Snoek van C-creators, Nordin Oudshoorn van Merosch en Menno Schokker van Merosch. Hieronder kort en bondig de belangrijkste zaken op een rijtje.
1. In 2050 volledige circulaire (bouw)economie
Het Rijk wil in 2050 een volledig circulaire (bouw)economie hebben.
Met als planning om tot en met 2023 het basiskamp in te richten (wetgeving, (fiscale) stimulatie, etc.), in 2030 halverwege de top te zijn, om in 2050 de top (een volledig circulaire bouweconomie) te halen.
2. Milieu Prestatie Gebouw (MPG) centraal
Het Rijk stelt de Milieu Prestatie Gebouw (MPG) centraal als meet- en sturingsinstrument voor circulair bouwen. De MPG, die al verplicht is voor nieuwbouwwoningen en -kantoren, zal de komende jaren aangescherpt worden. Eenzelfde soort ontwikkeling als de EPC.
3. Toekomst circulair bouwen
Naar verwachting ligt de toekomst van circulair bouwen in het domein van:
- Hoe gaan we met zijn allen (lees de hele bouwketen) de MPG kunnen verlagen?
- Hoe gaan we met zijn allen nu écht demontabel bouwen?
- Hoe financieren we dit? Subsidies, leergeld, voorbeeldfunctie overheidsgebouwen?
4. Hoe groot is de rol van prefab bouwen?
Hoe groot is de rol van prefab bouwen in de transitie naar de circulaire bouweconomie? We bouwen al een eeuw op dezelfde traditionele manier, terwijl in andere branches de afgelopen 100 jaar zoveel technologische vooruitgang is geboekt. Het wordt tijd dat de bouw hier een inhaalslag in gaat maken.
Tot slot: het ei van Columbus
Als laatste ‘food for thought’: het ei van Columbus. Dit kan wel eens liggen in verregaande industrialisatie van de bouwbranche in combinatie met andere businessmodellen van met name de beleggers, ontwikkelaars, aannemers en leveranciers. De hoge restwaarde van die dure circulaire producten na 30 tot 70 jaar moet NU inzichtelijk zijn en verzilverd kunnen worden.
Heeft u vragen over een circulair beleid of circulair ontwerpen en bouwen? Neem dan contact op met Menno Schokker.