Actueel & kennis

In de warmtetransitie worden fundamenteel verkeerde keuzes gemaakt

Publicatie 11 november 2024 Ronald Schilt

Netcongestie is een urgent probleem voor de nieuwbouw en de verduurzaming van de bestaande bouw. Om de doelen te kunnen halen is het minimaliseren van de netbelasting leidend geworden bij het maken van keuzes voor nieuwe energiesystemen.

Meer collectieve aandacht voor het individuele spoor

Een deel van deze keuzes gaat over het inrichten van de warmtevoorziening voor zowel de bestaande bouw als de nieuwbouwprojecten. Merosch is voortdurend bij dergelijke projecten betrokken. Dit gaat van energieconcepten- en haalbaarheidsstudies tot technische ontwerpen en begeleiding van aanbestedingstrajecten van zowel concepten met individuele warmtepompen als warmtenetten.

Wij merken hierbij datdiverse partijen, waaronder landelijke overheid, gemeenten, warmtebedrijven en netbeheerders, vaak een voorkeur hebben voor collectieve systemen boven individuele warmtepompen.

Een van de belangrijkste argumenten hierbij is dat individuele warmtepompen zouden zorgen voor meer netcongestie. Een transparante, goede en gevalideerde onderbouwing hiervoor ontbreekt echter veelal, waardoor belangrijke beslissingen lijken te worden genomen op basis van onvoldoendegefundeerde informatie.

Daarnaast merken wij dat binnen de warmtetransitie de focus ligt op de realisatie van warmtenetten. Er is relatief weinig aandacht voor de netbewuste inpassing van individuele warmtepompen, terwijl volgens het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024 jaarlijks meer dan 100.000 individuele all-electric warmtepompen worden geplaatst (waarvan meer dan 50.000 in de bestaande bouw)1. Dit is meer dan 5 keer zoveel als de circa 20.000 woningen (vooral nieuwbouw) die jaarlijks op een warmtenet worden aangesloten.

Kortom, de netbewuste inpassing van individuele warmtepompen verdient om meerdere redenen meer aandacht dan het nu krijgt.

Actueel & kennis