Actueel & kennis

De hoge milieulast van luchtkanalen: dat kan beter!

blog 26 november 2024 Bart Advokaat

Regelmatig kom ik bij projecten die in uitvoering zijn en of het nou renovatie of nieuwbouw is, luchtkanalen zijn een groot aandeel van de installaties die gemonteerd worden. Zeker bij onze projecten binnen het onderwijs of kantoren. Daar worden vanwege de hoge eisen op het gebied van luchtkwaliteit en comfort veel kanalen naar binnen gesleept.

Luchtkanalen: welke alternatieven zijn er eigenlijk?

Bij renovatie hebben luchtkanalen nog een groter aandeel dan bij nieuwbouw. Van ronde spirobuizen tot rechthoekige kanalen in allerlei vormen, gemaakt van sendzimir verzinkt staal en wordt geïsoleerd met minerale wol of armaflex. Hieronder een aantal foto’s van kanalen op een bouwplaats waar ik recent was. Dit zijn allemaal materialen met een hoge milieulast. De gebruikte grondstoffen zijn schaars en het productieproces kost ontzettend veel energie. Dat moet toch anders kunnen gaat dan door mijn hoofd en met anders bedoel ik op een meer duurzame manier.

Luchtkanalen van karton of tetra

In onze sector kent iedereen de onderzoeken van de TU naar kartonnen of tetra luchtkanalen. Bij kartonnen kanalen heb ik zo ook mijn twijfels in eerste instantie en denk ik niet de meest voor de hand liggende optie.

Kunnen we niet beginnen met wat simpelere aanpassingen? Bijvoorbeeld: de isolatie van minerale wol met aluminium folie wijzigen in biobased isolatie met desnoods een aluminium folie. (Liever zie ik die aluminium folie ook anders maar we moeten ergens beginnen.) Ik hoor graag als ik duurzame producten over het hoofd heb gezien, want dat zou ik absoluut willen toepassen in ons volgende project. En van daaruit doorpakken op alternatieven duurzame materialen voor luchtkanalen. We hebben straks prachtige houten gebouwen met biobased isolatiematerialen; dan kunnen we toch niet nog kilo’s staal voor installaties naar binnen blijven brengen.

Het Programma van Eisen Circulaire Installaties

Daarnaast zijn we dit binnen Merosch ook aan het onderzoeken omdat we ons PvE Circulaire installaties nog meer en beter willen vullen met alle mogelijkheden uit de markt. Laten we als installatie sector niet wachten op een MPG-tool waarin de milieulast van installaties op een juiste manier is geïmplementeerd. Laten we nu beginnen met kansen oppakken op de toegepaste installaties te verduurzamen. Ons PvE circulaire installaties gaan we in eerste helft 2025 naar een 2.0 versie brengen, alle hulp en info is daarin mooi meegenomen!

Actueel & kennis