Maandag 15 april 2019 was een Merosch Open Source over ‘Architectuur en de energieleverende omgeving’. Staan we aan de vooravond van een nieuwe vorm van architectuur? Een goed gevulde zaal met veel mooie discussies maakte deze middag zeer geslaagd. In dit verslag leest u de 4 belangrijkste conclusies en een kort verslag per spreker.
Belangrijkste conclusies ‘Architectuur en de energieleverende omgeving’:
- De samenwerkingen tussen architecten en installatieadviseurs wordt nog belangrijker. De vakgebieden gaan door de energieleverende gevels meer door elkaar heen lopen.
- De ontwikkelingen zijn op gang, maar er moet nog veel gebeuren. Met name om de ontwerpvrijheid van architecten te vergroten. Momenteel zijn er bij energieleverende gevels vaak nog maar beperkte keuzes. Terwijl een architect bij niet energieleverende gevels soms tot wel 1000 keuzes heeft.
- Er moet aandacht uitgaan naar een goede vergelijking van energieopwekkende gevels tegenover niet energie-opwekkende gevels om zo de meerwaarde te kunnen bepalen. De vergelijking is lastig te maken in verband met de grote diversiteit en daarmee verschil in kosten van niet-energieleverende gevels.
- Ook moet er aandacht komen voor de hergebruik van PV-panelen en de circulariteit. Hoe kan aan het einde van de levensduur van een PV-paneel of gevel het materiaal weer hergebruikt worden?