Projecten

Natuurinclusief & klimaatadaptief 'Lindehof' Leeuwesteyn

Ooms Bouw&ontwikkeling | FARO architecten
Ooms Bouw&ontwikkeling | FARO architecten
Ooms Bouw&ontwikkeling | FARO architecten
vangaslos 100neutral
Onderwerpen
intergrale-duurzaamheidsopgave, klimaatadaptatie-biodiversiteit
Diensten
onderzoeken
Plaats
Utrecht
Sector
projectontwikkelaars
Omvang
gebied
Betrokken partijen
Ooms Bouw&Ontwikkeling, FARO architecten, Strootman landschaparchitecten, Beumer Garantiemakelaars

'Lindehof' in Utrecht is een natuurinclusieve en klimaatadaptieve woonwijk met 40 zeer duurzame woningen met een epc van -0,2 en PVT panelen. Een ‘lusthof’ op de noordwesthoek van het plan versterkt het groene en gezonde karakter. Een besloten groene plek waar buurtbewoners zich kunnen terugtrekken in de stadsnatuur. Merosch was betrokken als duurzaamheidsadviseur in de tenderfase én de uitwerking.

Natuurinclusief en klimaatadaptief

In Lindehof wordt het hemelwater ter plekke verwerkt en blijft het beschikbaar voor bewatering van het groen. De collectieve delen van het ontwerp worden groen en schaduwrijk ingericht. Samen met groene erfscheidingen, bergingsdaken en plantenbakken op terrassen gaan deze hittestress tegen. Zo levert Lindehof een goede bijdrage aan de duurzame verstedelijkingsopgave van de gemeente Utrecht.

Naast nestplekken in de woningen voor zwaluwen en vleermuizen, is de lusthof een gedekte tafel met planten en bomen (o.a. een grote waterlinde vol honing) waar insecten dol op zijn. Het parkeerhof krijgt een mix van kleinere inheemse en kleurrijke bomen. Het houten achterpad met pergola’s en de erfafscheidingen krijgen bloeiende klimplanten die nog meer insecten aantrekken. Inheemse soorten uit de Utrechtse soortenlijst zoals Kaardenbol en Wouw, zullen terug te vinden zijn in de ondergroei en borders. Ook voor de schaduwrijke muren rondom het afgebakende hofje valt de keuze op inheemse planten.

Projectenoverzicht