Actueel & kennis

Merosch wint tender Leeuwesteyn met plan 'Lindehof' in Utrecht

Nieuws 27 mei 2020 Runa Lentz

"Dankzij de advisering van Merosch is Lindehof een duurzaam hoogstandje".

FARO architecten en Strootman landschapsarchitecten
FARO architecten en Strootman landschapsarchitecten
FARO architecten en Strootman landschapsarchitecten
FARO architecten en Strootman landschapsarchitecten

Ooms Bouw&Ontwikkeling heeft de tender voor veld 12B Leeuwesteyn gewonnen met het plan ‘Lindehof’, een project van 40 koopwoningen. Leeuwesteyn wordt grote nieuwe Utrechtse wijk, tussen Leidsche Rijn en oude stad in, langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Merosch was bij deze tender betrokken als duurzaamheidsadviseur. Het ontwerp is van FARO architecten en Strootman landschapsarchitecten.

Betaalbare koopwoningen

In Lindehof bestaat 50% van het programma uit betaalbare woningen. Met hulp van Beumer Garantiemakelaars is voor alle categorieën een passende eengezinswoning bedacht. Zo is een rijke variatie aan types ontstaan, waarbij ook de woningen van 60m2 als grondgebonden huizen in de straat staan.

Nieuwe typologie gestapelde eengezinswoningen

Dankzij het aanwezige hoogteverschil (door de tunnelbak van de A2) kon een lang gekoesterde wens voor Leeuwesteyn waargemaakt worden: een nieuwe typologie voor gestapelde eengezinswoningen naar analogie van de beroemde Utrechtse werfkelders. Het hoogteverschil is ook ingezet om een slimme parkeeroplossing in het binnengebied te creëren. Deze creëert ruimte voor goede tuinen in de volle grond voor de duurdere koopwoningen en een fraaie, rolstoeltoegankelijke, groene route door het blok.

Duurzaam hoogstandje mede dankzij Merosch

Naast deze architectonische rijkdom is Lindehof, mede dankzij de advisering van Merosch, ook een duurzaam hoogstandje. Met een GPR van een ruime 8 en een EPC lager dan -0,2 scoort het blok goed op de meetbare onderdelen van duurzaamheid. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan circulariteit, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Samen met de optimale toegankelijkheid en een slim mobiliteitsplan levert Lindehof ook een goede bijdrage aan de duurzame verstedelijkingsopgave van de gemeente Utrecht.

Actueel & kennis