Projecten

Handreiking 'Tenderen voor circulaire woningbouw'

Het doel van dit boek is om gemeentes te inspireren hoe je circulair kunt aanbesteden met de MPG en te laten zien dat het al kan en wordt gedaan.

circulair
Onderwerpen
circulariteit
Diensten
onderzoeken
Plaats
Voor alle gemeenten
Sector
gemeenten
Omvang
gebied, gebouw
Betrokken partijen
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Transitieteam Circulaire Bouweconomie

We staan in Nederland voor een enorme uitdaging om meer en sneller te gaan bouwen. En tegelijk een duurzaamheidsopgave te realiseren. Daarnaast moet het ook nog haalbaar, betaalbaar en opschaalbaar zijn. Circulair bouwen biedt een oplossing en is tegelijk een uitdaging. De ‘Handreiking Tenderen voor circulaire woningbouw’ geeft gemeenten praktische tips en inspirerende praktijkvoorbeelden om via tenders te sturen op een lage milieu-impact, in samenwerking met de markt.

10 lessen, 20 tips en 11 inspiratievoorbeelden

Merosch heeft in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het Transitieteam Circulaire Bouweconomie deze Handreiking opgesteld. De handreiking biedt 10 lessen, 20 tips en 11 inspirerende voorbeelden uit de huidige praktijk. De handreiking laat zien:

  • dat circulair uitvragen met een lage MPG kan
  • dat gemeenten hier al ervaring mee opdoen
  • wat we van deze ervaringen kunnen leren
  • hoe gemeenten circulair tenderen het beste kunnen aanpakken

Voor wie?

De handreiking bevat handige informatie voor wethouders, projectleiders en inkopers van gemeenten, maar ook voor projectontwikkelaars, woningcorporaties, beleggers en bouwers. Nu al werken met een lage MPG betekent ook een voorsprong op de koplopers.

Merosch Kenniscafé

Op vrijdag 30 september 2022 is er een Merosch Kenniscafé over de Handreiking. Meer informatie & inschrijven.

Gratis downloaden

Download de handreiking via onderstaande knop.

Onze ervaring delen

Merosch is de afgelopen 5 jaar bij ruim 50 planselecties als duurzaamheidsadviseur betrokken geweest. In die tijd is de aandacht voor duurzaamheid enorm toegenomen en breder geworden qua thematiek. Van de focus op alleen energie kwam daar circulariteit, klimaatadaptatie, natuurinclusiviteit en duurzame mobiliteit bij. Op basis van onze ervaringen en de voorbeeldprojecten hebben wij 10 lessen en 20 tips opgesteld.

Onze ervaring is dat gemeenten met grondposities, mits adequaat uitgevraagd, via tenders hoogwaardig kwalitatieve, duurzame en innovatieve woningbouw kunnen realiseren. Wij zijn blij dat we onze ervaring breder voor gemeenten beschikbaar kunnen stellen.

Projectenoverzicht