Het elektriciteitsnet staat onder druk
Dit leidt tot netcongestie, waardoor grootverbruikers in congestiegebieden niet meer kunnen worden aangesloten. Dit heeft grote gevolgen voor gebiedsontwikkelingen met naast woningen bijvoorbeeld ook scholen en supermarkten, die afhankelijk zijn van deze aansluitingen.
De gemeente Utrecht heeft Merosch en CE Delft gevraagd om oplossingen te vinden.
We hebben een variantenstudie uitgevoerd bij vijf casusstudies in de gemeente Utrecht waarin we warmteoplossingen, nieuwe contractvormen en aanvullende voorzieningen, zoals batterijen, vergeleken. Met ons Merosch netcongestiemodel hebben we verschillende scenario's gesimuleerd en hun impact op het elektriciteitsnet in kaart gebracht. Hiermee hebben we de basis gelegd voor hoe netbewuste nieuwbouw eruit kan zien.
Door batterijen te plaatsen, warmwaterbuffering toe te passen, laadactiviteiten buiten piekuren te plannen en waar nodig zelf stroom op te wekken, kan de netimpact worden geminimaliseerd. We geloven dat, ondanks de beperkingen, nieuwbouw op de korte termijn gerealiseerd kan worden.
Tegelijk is het mogelijk een stip op de horizon te zetten om het energiesysteem van de toekomst vorm te geven. In samenwerking met CE Delft hebben we dit onderzoek uitgevoerd.
CE Delft heeft deze input gebruikt voor de ontwikkeling van een praktisch handelingskader voor de gemeente Utrecht.