Projecten

Energieadvies voor VvE in Delfts monument

Merosch ontwikkelde een energie-bespaarplan voor de 100 woningen van VvE Schuttersveld in Delft.

vangaslos
Onderwerpen
energie, warmtetransitie
Diensten
onderzoeken
Plaats
Delft
Sector
gemeenten
Omvang
gebouw
Betrokken partijen
VvE Schuttersveld, VvE Beheer B.V.

Merosch adviseerde VvE Schuttersveld over het verduurzamen van het appartementencomplex met 100 woningen. De aanleiding was het aflopen van het leasecontract van 1 van de gasketels. En om daarnaast het energieverbruik en bijbehorende kosten in te perken. Vanwege de monumentale status, is dit met recht een uitdaging te noemen. De wens is om van Schuttersveld een energiezuiniger, aardgasloos of zelfs energieneutraal complex te maken.

In het opgestelde advies hebben we de mogelijkheden om het energieverbruik van de VvE omlaag te brengen en eventueel zelf op te wekken verkend. De verschillende manieren om dit te bereiken, zijn in kaart gebracht. Daarbij is rekening gehouden met het MJOP van de VvE.

Conclusies

Uit het advies blijkt dat de totale energiekosten voor verwarming met circa 55 – 60% kunnen worden teruggebracht. Daarnaast zijn er ‘quick wins’ te behalen door het isoleren van de appendages in het ketelhuis en het installeren van ledverlichting in de gezamenlijke ruimtes.
Tenslotte is er op het dak ruimte voor circa 200 zonnepanelen. Dit is helaas onvoldoende voor een energieneutraal gebouw, maar levert wel een flinke energiebesparing op. De VvE is met het laaghangend fruit aan de slag gegaan en overlegt nu over het vervangen van de cv-ketel door een warmtepomp.

Projectenoverzicht