Actueel & kennis

We hebben de tender Leeuwepoort Utrecht gewonnen!

Nieuws 20 november 2023 Pim Munters

Dit zijn de projecten waar wij graag aan werken: koploperprojecten die de transitie versnellen. Door de markt te laten zien dat het ook duurzaam kan. Door lage CO2 uitstoot tijdens de bouw en hoge CO2-opslag zijn de woningen volledig Paris-Proof.

Leeuwepoort Utrecht
Afbeelding: gebiedsontwikkelaar AM

Gebiedsontwikkelaar AM gaat 112 zeer duurzame woningen ontwikkelen en realiseren. Leeuwepoort is één van de laatste deelplannen van de gebiedsontwikkeling Leeuwesteyn aan de westkant Utrecht.

Hout als duurzame drager

Leeuwepoort is een plan dat zich aan de buitenzijde voegt binnen de stedenbouwkundige opzet van de bestaande wijk. Met een ingetogen art-deco stijl is de architectuur typisch Leeuwesteyn. Aan de binnenzijde heeft het plan een bijzonder natuurlijke uitstraling.

De woningen hebben houten gevels en er is veel groen voorzien in drie aan elkaar gekoppelde binnentuinen. Door de inrichting met biobased materialen wordt dit een natuur inclusieve plek voor mens en dier. In het plan Leeuwepoort staat biobased bouwen centraal. De woningen worden volledig uitgevoerd met een houten draagconstructie, geïsoleerd met zoveel mogelijk biobased materialen zoals stro en vlas en voorzien van circulaire materialen in de gevels en afbouw. De positieve milieu-impact is hierdoor groot. Het totale plan slaat anderhalf keer meer CO2 op dan de productie van alle materialen bij elkaar uitstoten tijdens de gehele levensduur.

Leeuwepoort is hiermee een koploperproject in de stad Utrecht.

Wethouder Eelco Eerenberg (Ruimtelijke Ordening): 'Dit is een mooie volgende stap in de ontwikkeling van een bijzondere en fraaie wijk in onze stad. Ik ben erg blij met de ambities in dit plan als het gaat om natuurlijke schoonheid, duurzaamheid én betaalbaarheid. Zo werken we samen verder aan het bouwen van energie zuinige woningen voor verschillende doelgroepen en houden we oog voor de kwaliteit van de omgeving nu en in de toekomst.'

Naast Merosch bestaat het team van plan Leeuwepoort uit onder meer gebiedsontwikkelaar AM, Studio Ard Hoksbergen, Deltavormgroep, BAM-Bouwen op Maat, Alba Concepts, Loo Plan, VERO Digital en Basalt.

Actueel & kennis