Conclusies onderzoek
De conclusies van het onderzoek naar warmteopslag hebben we hieronder weergegeven:
- Dankzij warmteopslag wordt vraag en aanbod van duurzame energie beter in balans gebracht waardoor pieken op het elektriciteitsnet afnemen
- Met de toepassing van warmteopslag zal het tekort aan duurzame elektriciteit in de winter afnemen, waardoor de afhankelijkheid van fossiele back-up zal afnemen en de CO2-uitsoot lager uitvalt in vergelijking met warmtepompsystemen zonder warmteopslag
- Warmteopslag met een BTES-systeem is met name interessant wanneer deze volledig onder een nieuw te realiseren gebouw kan worden gerealiseerd. Het BTES-systeem moet namelijk aan de bovenzijde zeer goed geïsoleerd worden om warmteverlies naar de omgeving te beperken. In het open veld zou deze isolatielaag erg duur worden.
- Het warmteverlies naar de omringende bodem is met name in “open” warmteopslagsystemen (ATES) een aandachtspunt. Het warmteverlies neemt in verhouding af met de omvang van de opslag waardoor ATES met name geschikt is vanaf ca. 1.000 woningen. ATES kan overigens ook in bestaande woonwijken worden toegepast.
- Bij toepassing in energieneutrale nieuwbouw zijn de totale levensduurkosten van warmteopslag (o.b.v. BTES of ATES) vergelijkbaar met traditionele warmte- en koude opslagsystemen. Zodra er een variabel elektriciteitstarief wordt gehanteerd zal warmteopslag gunstiger uitvallen.
- Het opslaan van warmte in zeer grote waterbassins (PTES/TTES) is in verhouding tot ATES en BTES heel erg duur als de bassins nog aangelegd moeten worden. Tevens is hier veel constructiemateriaal voor nodig. Deze variant houdt de warmte wel zeer goed vast en wordt daarom alleen geadviseerd als de waterbassins al aanwezig zijn.
- De meerkosten van PTES/TTES in verhouding tot ATES en BTES worden lager naarmate de omvang van de opslag toeneemt. Op grote schaal, bijvoorbeeld bij toepassing in grote warmtenetten, kan PTES/TTES wel interessant zijn als goedkope vorm van warmteopslag.
- Door power-to-heat met warmteopslag op grote schaal toe te passen, is het mogelijk om netverzwaring te voorkomen. In sommige gevallen kan deze oplossing zelfs goedkoper zijn dan netverzwaring.
Casa Aqua Soest
Inmiddels heeft Merosch een project gevonden (Casa Aqua Soest) om warmteopslag toe te gaan passen. Het betreft een kleinschalig woningbouwproject, waarbij er een gesloten buffersysteem wordt toegepast (zie afbeelding). In dit geval extra duurzaam vanwege het gebruik van een bestaand wateropslag bassin. Als het project is gerealiseerd en het warmteopslag systeem draait, delen we onze inzichten in efficiëntie en energiestromen.