Nog maar 100 miljoen ton CO2 uitstoten
Maar hoe zit dit eigenlijk met gebouwen, wat is hun CO2-budget? DGBC en NIBE hebben dit onderzocht. In een gezamenlijk onderzoek berekenden ze dat de Nederlandse bouw nog 100 miljoen ton CO2 mag uitstoten tot 2050 om onder de 1,5 graad temperatuurstijging te blijven. Dit is voor de totale bouwsector. Dit budget is vervolgens voor zowel nieuwbouwprojecten als renovatieprojecten vertaald naar bepaalde grenswaarde in CO2-equivalent per m2 BVO. CO2-equivalent is een maat om aan te geven hoeveel iets bijdraagt aan de opwarming van de aarde.
Warmtetransitie houdt nog geen rekening met CO2-budgetten
Bij Merosch ben ik regelmatig bezig met projecten binnen de warmtetransitie: het verduurzamen en aardgasvrij maken van de bestaande woningbouw. Een belangrijke eerste stap daarvan is isoleren.
In de warmtetransitieprojecten wordt ook gekeken naar bijbehorende CO2-uitstoot, wat harstikke goed is. Maar er wordt, naar mijn weten, nog geen rekening gehouden met CO2-budgetten. Een bepaalde hoeveelheid CO2-uitstoot zegt op zichzelf niet zoveel. Pas wanneer we dit koppelen aan een bepaald budget gaat het getal leven. Dan pas krijgen we een gevoel of het qua klimaatverandering genoeg is, of het voldoet aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. Als je meer inzicht hebt in de consequenties van de CO2-uitstoot krijgt het überhaupt nut om hiermee te rekenen.
Het lijkt mij interessant om hier met een klein rekenvoorbeeld meer inzicht in te krijgen. Over hoeveel CO2_eq-uitstoot spreken we bijvoorbeeld als we gaan isoleren met biobased materialen in plaats van traditionele materialen? En hoe verhoudt zich dit tot de maximale grenswaarde zoals berekend door Nibe en DGBC?
Rekenvoorbeeld CO2-impact biobased materialen i.p.v. traditionele materialen
Allereerst even de aannames die ik doe:
- Ik kijk alleen naar eengezinswoningen (dus niet naar appartementen, utiliteitsbouw).
- Woningen die na 1995 gebouwd zijn, zijn goed genoeg geïsoleerd voor het toepassen van laag temperatuur verwarming. De noodzaak tot isolatie geldt vooral voor de woningen met een bouwjaar voor 1995.
- Ik neem aan dat een eengezinswoning een gemiddelde oppervlakte heeft van 120 m2. (1)
- Ik kijk hier alleen naar de isolatie van het dak en de vloer. Dit, omdat gevelisolatie sterk afhankelijk is van type woning: een rijtjeswoning heeft minder geveloppervlak om te isoleren dan een vrijstaande woning. In werkelijkheid zal de hoeveelheid benodigde isolatie dus hoger uitkomen.
- Ik neem aan dat het dakoppervlakte van een woning ongeveer gelijk is aan 60% van het gebruiksoppervlak en het vloeroppervlakte ongeveer 50% van het gebruiksoppervlak bedraagt.
Steenwol vs. houtvezels
In 2021 zijn er volgens CBS ongeveer 5 miljoen eengezinswoningen. Hiervan is 4 miljoen gebouwd voor 1995. Ik ga twee type isolatiemateriaal met elkaar vergelijken: het toepassen van steenwol en het toepassen van houtvezels. Via de LCA in de MPG is bekend wat het bijbehorend CO2-equivalent van de isolatiematerialen is (2). Daarnaast is ook bekend hoeveel materiaal er nodig is om een RC-waarde van 4,5 te realiseren.