Actueel & kennis

3 belangrijke conclusies Merosch Open Source Tenderen voor circulaire woningbouw

Nieuws 07 december 2022 Menno Schokker

Op dinsdag 29 november 2022 was de Merosch Open Source met als thema 'Handreiking Tenderen voor circulaire woningbouw'. Met een goed gevulde zaal met gemeenten, projectontwikkelaars, RVO en Merosch zelf hebben we een inspirerende middag gehad. Lees hier de 3 belangrijkste conclusies en/of download de presentaties.

In deze Merosch Open Source lichtte Irma Thijssen, senior adviseur duurzaam bouwen RVO, de transitieagenda van de Circulaire Bouweconomie toe. Op die agenda staan onder andere het ontwikkelen van hulpmiddelen en alle benodigde instrumenten voor een circulaire bouweconomie. De handreiking is daar een voorbeeld van. Menno Schokker, senior adviseur Merosch, vertelde over de handreiking ‘Tenderen voor circulaire woningbouw’. Johan Boterenbrood, senior adviseur circulair bouwen gemeente Utrecht, deelde zijn ervaringen met circulaire tenders. Als gemeente krijg je ook te maken met de markt. Maarten Markus, manager Duurzaamheid bij AM, vertelde over de uitdagingen die zij vanuit de markt hebben en wat de do’s en don’ts zijn voor gemeenten bij circulaire tenders.

3 belangrijke conclusies

  1. Tenderen is een uitstekende ontwikkelstrategie om inspirerende koploperprojecten te realiseren
    Dat is nog hoog nodig voor circulair bouwen/de materialentransitie in de bouw. Tegelijk begint circulair bouwen meer en meer uit de nichepositie te komen, richting mainstream. Het neemt echt een vlucht!

  2. Circulair bouwen uitvragen heeft in enkele jaren tijd een vlucht gemaakt
    Van ‘doe iets met circulair bouwen/duurzame materialen’ naar steeds duidelijkere eisen, wensen en kwantitatieve criteria. Bijv. sturen op een kwalitatieve visie op circulair bouwen, in combinatie met harde kwantitatieve eisen en wensen zoals: materiaalgebonden CO2 uitstoot (paris proof), de MPG, BREEAM-MAT8, losmaakbaarheid en/of aandeel biobased materiaal.

  3. Biobased bouwen/houtbouw en urban mining zijn dé 2 opkomende circulaire oplossingen
    Biobased bouwen/houtbouw gaat nog altijd gepaard met uitdagingen op het gebied van kosten.
    Urban mining nog altijd met het in de praktijk brengen hiervan en vraag en aanbod afstemmen.
    De meerkosten van biobased bouwen/houtbouw tov traditionele bouwsystemen begint echter al kleiner te worden en de verwachting is dat dit gat kleiner en kleiner wordt de komende jaren. Dit komt onder andere door ontwikkelingen/optimalisaties in de houtbouwmarkt, betere/meer subsidies en de komst van een CO2 beprijzing.

Heeft u nog vragen of wilt u meer weten? Neem gerust contact op met Menno Schokker.

Actueel & kennis