Projecten

Circulaire & aardgasvrije renovatie rijksmonument Berlage Lyceum

Circulair renoveren van een rijksmonument tot hét voorbeeld voor de toekomst.

circulair vangaslos
Onderwerpen
energie, gezondheid, circulariteit, warmtetransitie
Diensten
ontwerpen
Plaats
Amsterdam
Sector
gemeenten, scholen
Omvang
gebouw
Betrokken partijen
Esprit Scholen, BOA-advies, Atelier Pro, Strackee Bouwadviesbureau, Vaecon BV

Het Berlage Lyceum is een school voor voortgezet onderwijs met ca. 1.250 leerlingen. Het Berlage Lyceum is sinds de oprichting in 1922 gevestigd in 2, vrijwel identieke, gebouwen aan in Amsterdam. Beide gebouwen hebben de status van rijksmonument. De school is toe aan een renovatie om weer aan de huidige normen voor onderwijs te kunnen voldoen. Merosch is integraal adviseur bij dit project.

Aardgasvrij rijksmonument realiseren

Bij de directie en betrokkenen is een grote, intern gedreven, motivatie om niet alleen te voldoen aan de Frisse Scholen norm, maar ook op andere gebieden maximaal te verduurzamen. Deze motivatie leidt ertoe dat het rijksmonument aardgasvrij wordt gemaakt en verwarmd en gekoeld wordt door warmte en koude uit de bodem. Om dit te realiseren is een sterke integrale samenwerking nodig. Vanwege de status van rijksmonument mogen bepaalde elementen niet aangetast worden, maar vanwege de hoge ambities dient bijvoorbeeld de schil sterk geoptimaliseerd te worden. Dit alles vraagt om een sterke samenwerking en gebundelde expertise.

Circulair renoveren

Naast bovengenoemde stappen kwam gaandeweg het besef dat we hier te maken hebben met unieke materialen en dat gecombineerd met de groter wordende schaarste daaraan is circulariteit geen ambitie meer maar een absolute must. Ook circulair renoveren is in het projectteam opgenomen en wordt geïntegreerd in het ontwerp!

Merosch is integrale adviseur op het gebied van gezondheid, installaties, bouwfysica, brandveiligheid, duurzaamheid en circulariteit.

Projectenoverzicht