Projecten

Circulaire betaalbare woningen De Omloop Leeuwesteyn

Samen met gebiedsontwikkelaar AM, MeesVisser architecten, Delta Vormgroep, Sustainer Homes en Koopmans TBI heeft Merosch de tender in Utrecht gewonnen. Het is een derde tender die Merosch wint voor ontwikkelgebied Leeuwesteyn in Utrecht.

AM
AM
circulair vangaslos
Onderwerpen
circulariteit, energie, gezondheid, intergrale-duurzaamheidsopgave
Diensten
onderzoeken
Plaats
Utrecht
Sector
projectontwikkelaars
Omvang
gebied
Betrokken partijen
AM, MeesVisser architecten, Delta Vormgroep, Sustainer Homes en Koopmans TBI

Het winnende plan ‘De Omloop’ betreft een stadsbouwblok dat bestaat uit 44 koopwoningen, waarvan 60% bestemd is voor het betaalbare segment namelijk voor starters en startende gezinnen. De overige koopwoningen zijn vrije sector woningen. Centraal in het plan staat de gemeenschappelijke binnentuin die bewoners stimuleert tot het verblijven in de buitenlucht, tuinieren en ontmoeten. De naam van het plan De Omloop verwijst verder naar de gesloten waterkringloop en het sterk circulaire karakter van de woningen. De parkeerplaatsen komen onder de woningen.

Rol Merosch

'Wij hebben vormgegeven aan de thema’s energie en integrale duurzaamheid. Dit heeft geleid tot een optimale afstemming van de energieprestatie met de milieuprestatie, en de extreem lage MPG-score van 0,40 voor de sustainer homes woningen'. Aldus Runa Lentz die als adviseur betrokken was bij deze tender.

Vooruitstrevend circulair/biobased karakter

Het plan is vernieuwend vanwege het vergaande circulaire karakter ervan. Door de slimme inrichting van de gemeenschappelijke groene binnentuin past De Omloop zich aan de verschillende weersomstandigheden aan.

10 van de 40 woningen zijn biobased: deze worden gebouwd met het modulaire bouwsysteem van Sustainer Homes. In deze woningen is alle beton, staal en gips vervangen door hoogwaardige, robotisch gefreesde houten elementen. Dit levert een besparing op van zo'n 70 ton CO2 per woning.

Meer informatie leest u hier

Projectenoverzicht