Actueel & kennis

Merosch lanceert Programma van Eisen Circulaire Installaties

Nieuws 07 december 2023 Nordin Oudshoorn

Installaties vormen vaak minimaal 30% van de totale milieubelasting van een gebouw. Terwijl: de transitie van lineair naar circulair binnen de installatiesector ver achter blijft op de circulaire transitie van bouwkundige onderdelen. Dat kan anders. Dat MOET anders.

Doel: kaders stellen aan de milieubelasting

Over pakweg 7 jaar moet de Europese uitstoot met 55% verminderd zijn ten opzichte van 1990. Een enorme opgave.

Daarom lanceert Merosch het Programma van Eisen Circulaire Installaties. Met als doel om kaders te stellen aan de milieubelasting, te werken met circulaire en biobased installaties en toekomstig hergebruik mogelijk te maken.

In dit PvE geven we minimale grenswaarden aan waar we op het gebied van circulariteit al aan kunnen en moeten voldoen in onze projecten Kortom: wij dagen de markt uit om van lineair naar circulair te gaan.

Want het produceren van de materialen voor installaties is enorm milieubelastend. En er is schaarste: metalen zoals koper en aluminium zijn steeds lastiger te verkrijgen. Uiteindelijk moeten we wel gaan hergebruiken.

Met minimale circulaire grenswaarden de markt uitdagen

Natuurlijk beseffen wij dat het complexer is dan het lijkt. Installaties bestaan uit veel soorten materialen en zijn onderhevig aan technologische ontwikkelingen. Een bakstenen muur blijft een bakstenen muur, maar een warmtepomp wordt continu verbeterd. Om maar eens wat te noemen.

Met dit Programma van Eisen doen wij een eerste poging om minimale circulaire grenswaarden voor installaties te definiëren.

Nu zijn jullie aan zet: Ga ermee aan de slag en vertel ons wat je ervan vindt. Of nog beter: kom langs bij adviseurs Nordin, Bart, of Willem.

Download jouw exemplaar van het PvE Circulaire Installaties hier!

Actueel & kennis