Projecten

Verduurzaming historische Pakhuis Wilhelmina Amsterdam

Merosch voert onderzoek uit hoe het historische Pakhuis Wilhelmina in Amsterdam verduurzaamd kan worden.

Foto Merosch
vangaslos
Onderwerpen
warmtetransitie
Diensten
onderzoeken
Plaats
Amsterdam
Sector
gemeenten
Omvang
gebouw

Het Pakhuis Wilhelmina betreft een oud industrieel pakhuis uit 1890 dat gelegen is aan het IJ te Amsterdam. In het Pakhuis bevinden zich circa 100 ateliers en een sportschool. De werkzaamheden voor het Pakhuis bestaan uit 3 onderdelen: 1. Isolatieonderzoek, 2. Aardgasvrije alternatieve, 3. Huurdersbijeenkomsten. Merosch wordt tijdens het onderzoek ondersteund door een betrokken werkgroep Duurzaam Wilhelmina (DUWI).

Isolatieonderzoek

Als eerste is er een isolatieonderzoek uitgevoerd, waarbij onderzocht is welke isolerende maatregelen effectief en haalbaar zijn voor een historisch pand als het Pakhuis Wilhelmina. Merosch heeft een bouwfysisch onderzoek verricht en de aandachtspunten bij isolatie in kaart gebracht.

Concepten

Vervolgens zijn een drietal concepten verder uitgewerkt zodat op technisch, ruimtelijk en financieel gebied om een goede vergelijking te maken tussen de haalbare aardgasvrije alternatieven voor Pakhuis Wilhelmina. Hier wordt door Merosch op een creatieve en realistische manier gekeken welke technieken het beste passen bij het karakter en de gebruikers van het gebouw.

Huurdersbijeenkomsten

De eerste bijeenkomst heeft al plaatsgevonden. Tijdens deze bijeenkomst gaf Merosch een presentatie over de eerste bevindingen en de resultaten van een afgenomen enquête onder de gebruikers van het gebouw. Uit de hoge opkomst en de betrokkenheid van de aanwezigen bleek dat ook de huurders zeer gedreven zijn om het Pakhuis te verduurzamen.

Projectenoverzicht