Projecten

Studiogebouw A: energieneutraal, flexibel, hout en groen!

STUDIOGEBOUW A is een energie- en CO2-neutraal bedrijfsgebouw en is als houten bouwpakket op locatie in elkaar gezet.

Foto: Atelier Zweers
Foto: Atelier Zweers
Foto: Atelier Zweers
Foto: Atelier Zweers
Foto: Atelier Zweers
Foto: Atelier Zweers
Foto: Atelier Zweers
circulair 100neutral
Onderwerpen
energie, circulariteit, intergrale-duurzaamheidsopgave
Diensten
onderzoeken
Plaats
Amsterdam
Sector
projectontwikkelaars
Omvang
gebouw
Betrokken partijen
Twentyten Photografy & Film, Atelier Zweers, Aldus bouwinnovatie

Studiogebouw A is het nieuwe energieneutrale houten bedrijfsgebouw voor Twentyten Photografy & Film aan de Pieter Braaijweg in Amsterdam. Voor Atelier Zweers hebben wij het installatieconcept beoordeeld in relatie tot de houtbouwmethode en aanvullend advies gegeven. Aansluitend hebben we de EPC-berekeningen voor de aanvraag omgevingsvergunning opgesteld.

Duurzame energie

Het installatieconcept bestaat uit gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning en vloerverwarming. Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld door een warmtepomp. De benodigde energie wordt verder duurzaam opgewerkt met zonnepanelen.

Houtbouw

Een leuk weetje is dat Studiogebouw A een houtbouwproject is. Zo wordt er 387 m³ CLT toegepast en 35 m³ Glulam. Door het toepassen van deze materialen wordt er in totaal circa 303.000 kg CO2 opgeslagen in het gebouw (bron: (link: www.atelierzweers.nl text: www.atelierzweers.nl)). Gezien de geringe ruimte op de bouwplaats is het gebouw als een houten bouwpakket in elkaar gezet. Het prefab gedeelte is zelfs demontabel en kan hierdoor weer worden hergebruikt.

Gezond binnenklimaat en biodiversiteit

Naast dat het volledig houten casco de klimaatverandering verzacht, creëert het ook een gezonder binnenklimaat om in te werken. De overstekken en luifels zijn voorzien van groen en het dak bestaat uit een sedum groendak. Wat bijdraagt aan de biodiversiteit en is ook nog eens hittebestendig.

Projectenoverzicht