Projecten

Strabrecht College gaat hoge ambities duurzaamheid waarmaken

Energieneutraal, hergebruik en gezond binnenklimaat met mogelijkheid om buiten les te geven.

Beeld: Atelier Pro
Beeld: Atelier Pro
circulair 100neutral
Onderwerpen
gezondheid, circulariteit, energie
Diensten
ontwerpen
Plaats
Geldrop
Sector
scholen
Omvang
gebouw
Betrokken partijen
KWK Huisvestingsregisseurs, atelier PRO architects, Pieters Bouwtechniek, HE adviseurs, Cauberg Huygen en BINX Smartility

Het Strabrecht College gaat verhuizen naar een nieuw gebouw. De locatie voor de nieuwbouw ligt direct naast het huidige gebouw en op steenworp afstand van de Strabrechtse heide in Geldrop. Het is een prachtige locatie van circa 8.000 m2 bvo omzoomd door bomen. De school en gemeente hebben hoge duurzaamheidsambities, zowel op het gebied van energiegebruik als circulariteit. Merosch is betrokken als integrale duurzaamheidsadviseur.

Duurzame energie: Nul-Op-de-Meter

Het nieuwe schoolgebouw wordt volledig energieneutraal, ook Nul-Op-de-Meter (NOM) genoemd. Dit betekent dat over een heel kalenderjaar er evenveel energie wordt opgewekt als dat er door de school wordt gebruikt. De energie wordt opgewekt door de 1.344 pv-panelen, samen goed voor ruim 436 kWp. Verder is de gebouwschil stevig geïsoleerd met drievoudig glas in de kozijnen. De warmte en koude wordt duurzaam verzorgd door een monobron met warmtepompen, waarmee hoge rendementen voor verwarming en koeling worden behaald.

Circulariteit: bestaande gymzaal wordt aangehaakt

Van het bestaande gebouw blijft alleen de gymzaal staan. Deze wordt ‘aangehaakt’ aan de nieuwbouw en ligt straks direct naast de sportvelden die na afbraak van het oude gebouw op de huidige locatie komen.
Andere circulaire toeppassingen:

  • Om de akoestiek in de aula te verbeteren, is er isolatiemateriaal van gerecyclede spijkerbroeken verwerkt en toegepast.
  • De balustrades worden gemaakt van het afvalmateriaal uit de nabijgelegen DAF-fabriek en in de nieuwe school gemonteerd.

Gezond college: Frisse Scholen Klasse B

Per vleugel is er een luchtbehandelingskast op het dak geplaatst, die zorgt voor schone lucht conform Frisse Scholen Klasse B. De lucht wordt in de LBK voorverwarmd of gekoeld en per ruimte is een VAV-na verwarmer/koeler geïnstalleerd. Dit is een zeer snel reagerend systeem in vergelijking met bijvoorbeeld vloerverwarming. Ook is daarmee een optimaal winter- en zomercomfort gegarandeerd.

Buiten lesgeven in een groene omgeving

Buitenlucht is gezond. We zitten immers veel te vaak binnen. Daarom komt er een mogelijkheid om buiten les te geven. Daarnaast is er veel groen rondom het gebouw. Dit alles werkt mee aan de gezondheid van leerlingen en docenten.

Duurzaamheid meetbaar maken

Om duurzaamheid meetbaar te maken is het instrument GPR-gebouw gebruikt in dit project. Gemiddeld behaalt dit nieuwe schoolgebouw een GPR-score van 9,2. Een aantal duurzame eigenschappen zijn bijvoorbeeld:

  • De draagconstructie is demontabel, doordat de staalconstructie aan elkaar is gebout;
  • Er wordt duurzame accoya, een houtsoort, als gevelbekleding toegepast;
  • Eco-steenstrips besparen geld en materiaal.

Oftewel: het Strabrecht College is klaar voor de toekomst!

Projectenoverzicht