Projecten

Oplossingsrichtingen netcongestie in Utrecht

Net als vele andere gebieden in Nederland is ook in de gemeente Utrecht sprake van netcongestie. Dit betekent dat grootverbruikers tot zeker 2029 geen aansluiting krijgen. Dit raakt grootschalige woningbouw en de renovatie en nieuwbouw van scholen en kan leiden tot zeer onwenselijke vertraging van bouwprojecten.

Voorbeeld afwegingsmatrix (Merosch)
Voorbeeld afwegingsmatrix (Merosch)
vangaslos 100plus 100neutral
Onderwerpen
energie
Diensten
onderzoeken
Plaats
Utrecht
Sector
projectontwikkelaars, gemeenten
Omvang
gebied, gebouw

Werken aan oplossingen

De gemeente Utrecht heeft daarom CE Delft en Merosch gevraagd om een afwegingskader op te stellen hoe projecten ondanks netcongestie toch zo goed mogelijk doorgang kunnen vinden. Binnen dit onderzoek heeft Merosch een vijftal concrete casussen doorgerekend en oplossingsrichtingen in beeld gebracht.

Analyse op basis van concrete casussen

Het betrof de casussen; nieuwbouwwijk Merwede Kanaalzone, renovatie Asch van wijk school, tijdelijke woningbouw Tussen de Rails, mixed-use wijk Kruisvaartkade en gezondheidscentrum Marco Pololaan. Voor ieder project zijn meerdere varianten ruimtelijk, milieutechnisch en financieel naast elkaar gezet en doorgerekend in het Merosch Netcongestie Model.

Mix van nieuwe contractvormen en technische maatregelen

De beschouwde varianten zijn combinaties van nieuwe contractvormen met Stedin en technische maatregelen om aan dat contract te voldoen. Qua contracten is gekeken naar groepscontracten en capaciteitsbeperkende contracten. Daarnaast is de mogelijkheid van het gebruik van een kleinverbruik in plaats van grootverbruik onderzocht.

Netbewust ontwerp, uitgesteld laden en inzet van buffers en batterijen

Qua technische maatregelen betrof het netbewust ontwerp, uitgesteld laden, inzet van buffers en batterijen de inzet van stadsverwarming als piekvoorziening. Met de kanttekening dat stadsverwarming in de gemeente Utrecht alleen bestemd is voor bestaande gebouwen.

Voorbeeld output van een simulatieberekening
Voorbeeld output van een simulatieberekening (Merosch)

Resultaten

Aan de hand van het onderzoeken van de uiteenlopende casestudies heeft de gemeente Utrecht inzicht gekregen in de technische, financiële en organisatorische oplossingsrichtingen bij netcongestie. Daarnaast is duidelijk geworden waar nadere afstemming nodig is binnen en buiten de gemeente voor nieuwbouw opgaven. Ook zijn er aanbevelingen gekomen met betrekking tot de samenwerking met Stedin en andere stakeholders en is er inzicht ontstaan wat netbewust ontwikkelen en bouwen betekent.

Vragen over oplossingen voor netcongestie?

Neem voor meer informatie contact op met Ronald Schilt of lees meer op onze themapagina Energie.

Projectenoverzicht