Projecten

Huizen verwarmen met afvalwater

Zo'n 5.000 woningen op bedrijvenpark Rivium worden in de toekomst verwarmd door gebruik van gezuiverd afvalwater.

illustratie: Merosch
vangaslos
Onderwerpen
energie
Diensten
onderzoeken
Plaats
Capelle aan den IJssel
Sector
gemeenten
Omvang
gebied
Betrokken partijen
Gemeente Capelle aan den IJssel, , IF Technology, Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard, Magis Vastgoed, Blue House, Waterford, Merin, Woonfront Rivium, Zuiver Vastgoed

Het kantorenpark Rivium wordt de komende jaren getransformeerd naar een werk- en woongebied met ruimte voor zo’n 5.000 woningen. Merosch heeft een energieconceptenstudie uitgevoerd voor dit gebied. Hieruit blijkt dat riothermie de meest gunstige optie is als energievoorziening. Bij de naastgelegen afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Kralingseveer is er namelijk na zuivering van het afvalwater nuttige warmte beschikbaar. Dit kan voor de naastgelegen gebouwen gebruikt worden.

Energieconceptenstudie

In opdracht van het collectief van eigenaren van Rivium en in samenwerking met gemeente Capelle aan den IJssel is door Merosch een energieconceptenstudie uitgevoerd. In deze studie is gezocht naar een geschikte duurzame warmtevoorziening voor Rivium.

Verwarmen met afvalwater

Het gebruik van warmte uit de AWZI bleek hieruit de meest gunstige optie. De schaalgrootte, capaciteit en de ligging van AWZI Kralingseveer ten opzichte van Rivium biedt een uitgelezen kans om de beschikbare warmte te benutten. Bovengenoemde eigenschappen geven één van de meest optimale mogelijkheden in Nederland om thermische energie uit afvalwater te gebruiken.

Beste wijze en consequenties

Merosch heeft onderzocht wat de beste wijze is om dit toe te passen en wat de consequenties daarvan zijn. Op basis hiervan kan gekozen worden of verder onderzoek en eventuele vervolgstappen gewenst zijn.

Projectenoverzicht