Op het voormalig kazerneterrein van Crailo wordt gewerkt aan de wijk van de toekomst. Hier worden 590 woningen en circa 50.000 m2 bedrijventerrein op zo’n manier ingericht dat een volledig energiepositief gebied ontstaat. Dat alleen is niet genoeg. Daarom worden er slimme laadpalen, energieopslag en slimme warmtepompen toegepast.
Merosch werkt al vanaf het begin aan dit ambitieuze project, samen met opdrachtgever GEM Crailo B.V. GEM Crailo, met als drie aandeelhouders de gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren,is verantwoordelijk voor de herontwikkeling van het voormalig kazerneterrein van Crailo en focust zich op het inrichten van een maximaal duurzaam gebied. Merosch begeleidt dit proces al vanaf 2017, waarbij gestart is met een ambitiedocument en een energievisie. Bijna 5 jaar later is Merosch nog steeds bij het project betrokken en is recent een projectplan geschreven om te komen tot realisatie van het energieconcept van de toekomst, genaamd het Future Grid Crailo.
Gebouwen maximaal voorzien van zonnepanelen
Binnen het Future Grid Crailo worden de gebouwen maximaal voorzien van zonnepanelen, zodat het grootste deel van de ambitie energiepositief behaald wordt. Maar, met alleen het benutten van de gebouwdaken zijn de gebouwen energieneutraal, maar is de benodigde elektriciteit voor het elektrische vervoer nog niet voorzien. Daarom zijn in het openbaar gebied een vijftal locaties geselecteerd waar extra zonnepanelen geplaatst worden, te weten: drie buurthubs, het entreegebouw en op pergola’s. Hiermee is de ambitie energiepositief geborgd.
Crailo bespaart 3.200 ton CO2-uitstoot per jaar
Het resultaat van een energiepositief is een CO2-neutraal Buurtschap Crailo. Dat gaat dus aanzienlijk verder dan de huidige bouwregelgeving waar nieuwe gebouwen meestal nog niet energieneutraal zijn. Ten opzichte van zo’n wijk bespaart Crailo dus circa 3.200 ton CO2-uitstoot per jaar dat gelijk staat aan de CO2-opname van circa 60 voetbalvelden aan Nederlands bos. Dit betekent wel dat we in de zomer nog steeds te maken hebben met een overproductie aan elektriciteit en blijft Crailo in de winter afhankelijk van het elektriciteitsnet. De vraag die dan overblijft, is: hoe doen we het zo slim, duurzaam en toekomstgericht mogelijk?