Projecten

Duurzame esthetica: Brede School Weespersluis

Merosch is betrokken bij het ontwikkelen van een prachtige nieuwe duurzame school in Weesp.

KOW Architecten
Heddes Bouw
Merosch
100neutral vangaslos
Onderwerpen
gezondheid, intergrale-duurzaamheidsopgave, energie
Diensten
ontwerpen, onderzoeken
Plaats
Weesp
Sector
scholen
Omvang
gebouw
Betrokken partijen
Gemeente Weesp, SchoolbesturenFlorente/Talent Primair, ASKO, Handbalvereniging WeHaVe, Ballast Nedam/Heddes Bouw, KOW Architecten, ABC Nova

De gemeente Weesp, Schoolbesturen Florente/Talent Primair en ASKO en handbalvereniging WeHaVe zijn gezamenlijk bezig met de ontwikkeling van het nieuwbouwproject met de werknaam Brede School Weespersluis. De Brede School heeft een omvang van circa 7.872 m2 bvo.

In 2030 energieneutraal

Doordat de gemeente Weesp de ambitie heeft uitgesproken dat alle gemeentelijk gebouwen in 2030 energieneutraal moeten zijn, is de duurzaamheidsambitie binnen dit project hoog.

Verschillende klimaat- en energieconcepten

Aan de voorkant heeft de gemeente vastgesteld dat het nieuwe gebouw aan de nieuwe BENG-eisen moet voldoen. Door middel van een conceptenstudie heeft Merosch (in samenwerking met het ontwerpteam) verschillende klimaat- en energieconcepten naast elkaar gezet.

Hierbij is inzicht gegeven hoe het gebouw van BENG naar ENG en zelfs NOM (Nul-Op-de-Meter) kan. Daarbij wordt het verschil in investeringskosten enerzijds en exploitatie anderzijds gepresenteerd. Op basis van de exploitatievoordelen die met een NOM-concept worden behaald, heeft de gemeente besloten extra budget beschikbaar te stellen, zodat het gebouw nog verder is verduurzaamd naar NOM.

Duurzaamheid en esthetische kwaliteit gaan samen

Tevens laat dit project zien dat duurzaamheid en esthetische kwaliteit samen kunnen gaan:

  • Onder de kap van het middengedeelte zijn de luchtbehandelingskasten en warmtepompen geplaatst, zodat deze installaties volledig uit het zicht zijn.
  • Onder de nok van de dakkappen lopen ook de grote distributiekanalen van het ventilatiesysteem, waardoor deze loze ruimte efficiënt wordt ingevuld.
  • Ook voor de torens is een creatieve invulling gegeven, deze dienen namelijk als ICT-ruimte (MER) voor beide scholen.

Inspiratie klassieke bouwstijl: Fin de siècle-architectuur

Een ander bijzonder element is de bouwstijl die is geïnspireerd op de ‘Fin de siècle-architectuur’, een klassieke stijl (eind deze eeuw) die in de hele nieuwe wijk wordt toegepast.

Projectenoverzicht