Projecten

1e duurzame 5e gen. warmtenet van Europa

In de gemeente Roosendaal ligt het duurzaamste warmtenet (laagtemperatuur) van Nederland. Merosch is als sinds 2011 betrokken bij het project.

Beeld: Merosch
vangaslos
Onderwerpen
energie, warmtetransitie, outsourcing
Diensten
onderzoeken, ontwerpen, meten-monitoren, detacheren
Plaats
Roosendaal
Sector
gemeenten
Omvang
gebied
Betrokken partijen
Gemeente Roosendaal, SITA ReEnergy, Duurzaam Energiebedrijf Roosendaal (DER)

In de gemeente Roosendaal ligt het duurzaamste warmtenet (laagtemperatuur) van Nederland (in 2018 in de prijzen gevallen). In het warmtenet wordt gebruik gemaakt van restwarmte van SUEZ ReEnergy. Inmiddels zijn 250 woningen in het gebied Stadsoevers aangesloten. In totaal moeten dat er +/- 500 worden. Het gaat om:

Nieuwe productontwikkeling laagtemperatuur warmtenet

Merosch heeft hiervoor aan het begin gestaan van dit project. Waar we de volgende werkzaamheden hebben verricht:

  • het haalbaarheidsonderzoek
  • het ontwerp
  • de realisatie en begeleiding

Daarin is Merosch betrokken bij een gehele nieuwe productontwikkeling. De techniek die voor het warmtenet nodig was, bestond nog niet. We hebben zelf aan tafel gezeten met de fabrikanten om deze producten te ontwikkelen, zoals o.a. een boosterwarmtepomp. Daarin is ook rekening gehouden met de regelingen, wetgeving en de techniek. Een belangrijk onderdeel daarvan is, werkt dat wat aan de voorkant is bedacht ook in de praktijk? Daar wordt nu nog steeds op gemonitord en geëvalueerd met de gebruikers of zij tevreden zijn.

Onderhoud & service en verbetering processen

Technisch adviseur Bart van Oosten is namens Merosch gedetacheerd bij Duurzaam Energiebedrijf Roosendaal (DER) waar hij zich bezig houdt met service, onderhoud, monitoring, bewonerstevredenheid en nieuwe ontwikkelingen.

Projectenoverzicht