Seminar 'De leerling en leraar centraal'
Het realiseren van gezonde, duurzame en betaalbare onderwijsgebouwen begint met meer inzicht in de werking van het gehele ‘onderwijsvastgoedsysteem’: van beleid en financiering tot ontwerp, bouw en gebruiksfase. Vervolgens zijn op verschillende schaalniveaus in het proces concrete, integrale oplossingen beschikbaar. Denk aan parametrische technologie om uw Integraal Huisvestingsplan (IHP) of gebouwontwerp te maken, het formuleren van Frisse Scholen-eisen met Virtual Reality of het realiseren van een passief gebouw voor een robuust binnenklimaat met laag energiegebruik.
Na succesvolle seminars met het thema ‘De Bewoner Centraal’ richten we op 31 maart 2025 het vizier op de onderwijssector. Dit doen we samen met koplopers in de sector zoals Arcadis, Republiq, Merosch, GoFlow, Rothuizen Architecten en RoosRos Architecten. Én met u! Het seminar vindt plaats op het Libanon Lyceum in Rotterdam. Dit rijksmonument is recent gerenoveerd met een zeer innovatief klimaatsysteem.
Wat kunt u van het seminar verwachten?
Inzicht in:
-
De behoeften van leerlingen en leraren in het gebouw en de omgeving;
-
De financiële stromen bij PO/VO onderwijsgebouwen: van overheid naar gemeente naar gebouw en naar de onderwijsfunctie;
-
De samenhang van het onderwijsvastgoedsysteem met alle betrokken actoren op verschillende schaalniveaus in het proces;
-
De kansen van renovatie van bestaand onderwijsvastgoed in relatie tot nieuwbouw;
-
De rol van onderwijsgebouwen in relatie tot andere maatschappelijke functies in omliggende buurten en wijken.
- Concrete oplossingen zoals: -
De nieuwste toepassingen op het gebied van parametrisch ontwerpen;
-
Virtual Reality-tools waarmee u de Frisse Scholen-eisen zelf kunt ervaren;
-
Passief-gebouwconcepten en innovatieve oplossingen met aandacht voor standaardisatie, modulair bouwen en gezond binnenklimaat.
Vanaf 14:00u - 15:30u keuze uit drie uitloopsessies van 25 minuten:
Collega Bart Advocaat verzorgt samen met de Eefje Rikhof van Rothuizen Architecten de sessie 'Ontwerp - Low-tech schoolgebouwen: lagere exploitatielasten en hoger comfort'
Low-tech ontworpen schoolgebouwen zorgen voor lagere exploitatiekosten. Deze ‘passieve schoolgebouwen’ hebben vrijwel geen verwarming of koeling nodig én besparen op investerings- en onderhoudskosten van ingewikkelde installaties met een hoge milieu-impact. Bovendien zijn deze gebouwen ook nog eens zeer comfortabel en voldoen aan Frisse Scholen klasse B of zelfs A. Tijdens het seminar gaan Eefje en Bart in op de noodzaak van passief bouwen en hoe de ontwerpprincipes werken. Daarbij maken ze een integrale vergelijking tussen traditionele scholenbouw en passief/low-tech gebouwen op energiegebruik, comfort, toekomstbestendigheid en financiële aspecten.
Bron: https://www.saint-gobain-solutions.nl/seminar-de-leerling-en-leraar-centraal#seminar