Actueel & kennis

Zet koers naar morgen: duurzaam klimaatadaptief en waardecreërend natuurinclusief

blog 24 april 2024 Arnold van 't Veld

Het wordt steeds natter, droger en heter. De biodiversiteit staat flink onder druk. Ons landelijke doel, dat we in 2050 bereikt moeten hebben, is een klimaatbestendige inrichting en een natuurinclusieve samenleving. (1)

Duurzaam klimaatadaptief

Een duurzaam klimaatadaptief gebouw en gebied houdt rekening met de (onzekere) ontwikkeling op de thema’s hitte, droogte, overstromingen, bodemdaling en wateroverlast. Alle adaptatiethema’s zijn integraal mee ontworpen in samenhang met de omgeving. Geen thema wordt vergeten, we kijken verder dan 2050 en de maatregelen zijn klimaatpositief. Het ontwerp maken wij aanpasbaar op de onzekere ontwikkeling van een snel veranderend klimaat.

Merosch gaat daarom de uitdaging aan om:

  • Hitte meetbaar te maken op gebouw en gebiedsniveau
  • De impact van overstromingsrisico’s beter in beeld te brengen voor gebouwen
  • Een gebied te ontwerpen die bestand zijn tegen langdurige droogte
  • De waterbergingsopgave met een integrale blik naar de openbare en private ruimte te vertalen

Waardecreërend natuurinclusief

Een waardecreërend natuurinclusief gebouw en gebied geeft een impuls voor natuur, mens en dier op alle schaalniveaus. Het doel is daarbij om natuur, mens en dier samen te laten floreren, nu en in de toekomst. We voegen waarde toe met groen op het gebied ecologie, gezondheid van de mens en de (circulaire) economie. En dat betekent 1) ontwerpen in verbinding met bestaande groenblauw structuren en op alle schaalniveaus (gebouw, blok, buurt, stad), 2) natuur als basis voor het gebouw, in de tuin en in de openbare ruimte, en 3) ontwerpen met het oog op een gedeeltelijk nieuw ecosysteem in een nieuw toekomstig klimaat.

Merosch gaat daarom óók de uitdaging aan om:

  • Bij alle renovaties en nieuwbouw van (school)gebouwen natuurinclusiviteit mee te nemen om de (mentale) gezondheid van mens en dier te verhogen
  • Te onderzoeken hoe de samenstelling van inheemse planten verandert door klimaatverandering, zodat Nederland deze kennis kan inzetten om toekomstbestendige en klimaatadaptieve groene ruimtes te ontwerpen

Integreren in plaats van stapelen

Een duurzaam klimaatadaptief en waardecreërend natuurinclusief gebouw en gebied is cruciaal voor een toekomstbestendige en duurzame leefomgeving. Het moet en kan beter. En Merosch maakt dat mogelijk door duurzaamheidsambities integreren in plaats van te stapelen. Een schaduwrijke duurzame buurt zorgt voor een lagere energievraag in een hete zomer zonder de energieopwekking door zonnepanelen te verliezen. Een wijk vol bomen en kruiden zorgt voor extra CO2-opslag om klimaatverandering tegen te gaan, waardoor we sneller Paris Proof2 kunnen bouwen. Een natuurlijke wadi, oftewel nature based solutions, zorgt voor natuur en waterretentie zonder daarbij extra CO2 voor materialen te gebruiken. Ons doel? We willen elk gebouw en gebied milieupositief, klimaatadaptief en natuurinclusief maken voor een gezonde leefomgeving voor natuur, mens en dier.

Werk jij hier ook aan mee? En wil je je gedachten hierover met ons delen? Kom gerust langs voor een kop koffie! Maak een afspraak met Arnold van 't Veld.

Bronnen:
1 Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (2015) én Agenda Natuurinclusief (2022)
2 DGBC – Paris Proof grenswaarden (2022)

Actueel & kennis