De warmtetransitie is in volle gang
Elke gemeente heeft ondertussen een ‘transitievisie warmte’ geschreven en heeft een overzicht welke warmtevoorziening op hoofdlijnen gunstig is voor bepaalde wijken. Nu is de volgende stap het opzetten van wijkuitvoeringsplannen voor de wijken die als eerst aardgasvrij zullen worden. Met een krappe 6 jaar, een vol elektriciteitsnet en een nieuwe ‘wet collectieve warmte’ zijn er nog uitdagingen genoeg voor de komende tijd.
Wij krijgen als adviesbureau vaak de vraag om onderzoek te doen naar warmtenetten. Veel gemeentes beginnen de wijkuitvoeringsplannen namelijk bij de wijken waar een warmtenet een voor de hand liggende optie is. Logisch, want daarmee kunnen in theorie in één keer veel woningen van het gas af. Daarnaast is het aanleggen van een warmtenet een grote operatie; je moet samenwerken met verschillende partijen en de ruimtelijke impact is groot. We willen nu zeker niet beweren dat het verkeerd is om aan de slag te gaan met een warmtenetten, maar…
Vergeet die andere wijken, waar de bewoners zelf een alternatief voor hun cv-ketel moeten kiezen niet! We zien dat het aanpakken van deze wijken, met een ‘individueel’ spoor richting aardgasvrij, veelal naar achteren in de tijd wordt geschoven. Maar ook voor deze wijken is het belangrijk om een goed plan van aanpak te hebben en is de kans groot dat bewoners nu misschien al verkeerde keuzes kunnen maken.
Ook nu we zien dat ons elektriciteitsnet steeds voller begint te lopen, is het goed om juist slimme keuzes te maken. Bewoners begeleiden met het zo duurzaam mogelijk aardgasvrij maken van hun woning kan daarom een belangrijke en uitdagende rol zijn voor. Vergeet daarbij ook niet het belang van goede communicatie en participatieprocessen.