Werknemer van het eerste uur
Ik weet nog goed dat ik op mijn eerste werkdag op 26 oktober 2009 van mijn studentenhuis in Utrecht naar het station fietste, de trein pakte naar Bodegraven en daar naar een omgebouwd woonhuis aan de rand van het centrum liep. Ronald (Schilt) huurde een verdieping van een facility managementbureau; de plek waar wij de eerste projecten aannamen om de gebouwde omgeving te verduurzamen. Mijn eerste klus was het maken van opnames van scholen in Rotterdam en Putten voor de subsidieregeling energie- en binnenmilieuadvies (EBA’s). Het was een periode waarin Ronald en ik nog letterlijk met z’n tweeën tegenover elkaar hebben gezeten en waarin EPC = 0,8 het uitgangspunt was en aardgasvrije nieuwbouw een hoge uitzondering.
Hoe trots waren we dan ook onze energievisie voor de nieuwbouwwijk RijswijkBuiten, waarin we inzetten op een aardgasvrije en energieneutrale nieuwbouw (EPC=0,0), in 2010 unaniem door de gemeenteraad werd aangenomen. Over het aardgasvrij maken van bestaande wijken werd toen nog nauwelijks gesproken.
15 jaar Merosch: van junior naar teamleider
In 15 jaar tijd is er heel wat veranderd. Zo is Merosch gegroeid naar bijna 35 medewerkers verdeeld over de vestigingen Bodegraven en Amersfoort en ben ik zelf opgeklommen van junior naar senior adviseur en teamleider. Samen met collega van (bijna) het eerste uur Bart (Advokaat) stuur ik onze vestiging in Amersfoort aan.
En niet alleen Merosch is veranderd; ook het discours over duurzaamheid in de gebouwde omgeving is compleet veranderd. Van discussies over hoe we nieuwbouw aardgasvrij en energieneutraal kunnen realiseren naar een veel bredere en integrale blik op duurzame gebouwen en gebieden. Thema’s als circulariteit en klimaatadaptatief en natuurinclusief bouwen hebben (terecht) nadrukkelijk een plek gekregen.