Actueel & kennis

Merosch neemt na 15 jaar afscheid van Robbert van Rijswijk

Nieuws 30 april 2024 Robbert van Rijskwijk

25 april was de laatste officiële werkdag van Robbert van Rijswijk. Als collega van het eerste uur zag hij het bedrijf in 15 jaar tijd groeien van 2 naar 35 medewerkers. Robbert: 'Ik kijk terug op een periode waarin enorm veel gebeurde. Zowel op persoonlijk vlak als op professioneel vlak.'

Werknemer van het eerste uur

Ik weet nog goed dat ik op mijn eerste werkdag op 26 oktober 2009 van mijn studentenhuis in Utrecht naar het station fietste, de trein pakte naar Bodegraven en daar naar een omgebouwd woonhuis aan de rand van het centrum liep. Ronald (Schilt) huurde een verdieping van een facility managementbureau; de plek waar wij de eerste projecten aannamen om de gebouwde omgeving te verduurzamen. Mijn eerste klus was het maken van opnames van scholen in Rotterdam en Putten voor de subsidieregeling energie- en binnenmilieuadvies (EBA’s). Het was een periode waarin Ronald en ik nog letterlijk met z’n tweeën tegenover elkaar hebben gezeten en waarin EPC = 0,8 het uitgangspunt was en aardgasvrije nieuwbouw een hoge uitzondering.
Hoe trots waren we dan ook onze energievisie voor de nieuwbouwwijk RijswijkBuiten, waarin we inzetten op een aardgasvrije en energieneutrale nieuwbouw (EPC=0,0), in 2010 unaniem door de gemeenteraad werd aangenomen. Over het aardgasvrij maken van bestaande wijken werd toen nog nauwelijks gesproken.

15 jaar Merosch: van junior naar teamleider

In 15 jaar tijd is er heel wat veranderd. Zo is Merosch gegroeid naar bijna 35 medewerkers verdeeld over de vestigingen Bodegraven en Amersfoort en ben ik zelf opgeklommen van junior naar senior adviseur en teamleider. Samen met collega van (bijna) het eerste uur Bart (Advokaat) stuur ik onze vestiging in Amersfoort aan.
En niet alleen Merosch is veranderd; ook het discours over duurzaamheid in de gebouwde omgeving is compleet veranderd. Van discussies over hoe we nieuwbouw aardgasvrij en energieneutraal kunnen realiseren naar een veel bredere en integrale blik op duurzame gebouwen en gebieden. Thema’s als circulariteit en klimaatadaptatief en natuurinclusief bouwen hebben (terecht) nadrukkelijk een plek gekregen.

Van studentenkamer naar gezinswoning

En ‘last but not least’: in mijn privéleven heb ik behoorlijk wat veranderingen meegemaakt. Ik startte bij Merosch als vrijgezelle student op een kamer in de stad. Na 3 verhuizingen heb ik de stad ingeruild voor een gezinswoning in Harderwijk. Daar woon ik met veel plezier samen met mijn vriendin Wendy en onze kinderen Mats (5 jaar) en Zoë (3 jaar).

Tijd voor een nieuwe stap

Ik kijk terug op enorm veel mooie en uitdagende projecten waaraan ik heb mogen werken; projecten waarbij we de lat voor opdrachtgevers steeds hoger legden, waarbij wij de branche uitdaagden en waarmee we écht impact hebben gemaakt op het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Ik zal de fijne samenwerking met mijn collega’s missen, net als de ontspannen werksfeer, de altijd gezellige borrels en etentjes en uiteraard de ontelbare potjes tafeltennis. (Ook mijn tafeltennisskills liegen er niet om na vijftien jaar Merosch) Ik wil al mijn collega’s dan ook van harte bedanken voor de fijne samenwerking!

Voor mij is het tijd voor een nieuwe stap. Komende maanden wil ik gaan ontdekken wat die stap is. In elk geval hoop ik mijn kennis en expertise te kunnen blijven inzetten voor het verduurzamen van Nederland. Want dat is en blijft broodnodig.

Ronald Schilt: 'Robbert, we gaan je missen!'

‘Robbert, enorm bedankt voor je enorme inzet en betrokkenheid bij de vele mooie en grensverleggende projecten die we hebben gedaan en jouw bijdrage aan de ontwikkeling van Merosch van 2 naar 35 medewerkers. We vinden het jammer dat je gaat, als gedegen professional, collega en plezierig mens. We hebben veel ‘gezweet’, gevierd en gelachen. Je was mijn kameraad van het eerste uur, ik ga je zeker missen. Ook al zou ik willen dat je nog bleef, ik begrijp je besluit. En hoop je nog regelmatig te zien en te spreken (al was het maar om je te kunnen verslaan met tafeltennis 😉). Het ga je goed!

Actueel & kennis