'Maar zo'n waterpomp, dat is toch onbetaalbaar?'
We moeten allemaal van het gas af, hoe durft de overheid ons dat op te leggen?
'Waarom stappen we niet over op waterstof, scheelt heel veel gedoe, het leidingnet ligt er al, waarom doen jullie toch allemaal zo moeilijk?'
Een aantal reacties die ik de afgelopen 5 jaar ontving als ik vertelde dat ik me met mijn werk inzet voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving. De eerste reactie is van mijn moeder, die een warmtepomp consequent associeert met water. Het laat zien dat we in ons werk vaak in een groene bubbel zitten; dat wat voor ons heel logisch is, is voor de meerderheid nog onduidelijke wartaal. En ik snap het. We moeten plots nadenken over technieken in je woning, waar je normaal gesproken weinig van af weet.
Van NOM, EPC en BENG naar Biobased, Paris-proof en klimaatadaptief
Toen ik in 2018 begon bij Merosch, net afgestudeerd, was het bij wet geregeld dat nieuwbouw niet meer aangesloten mocht worden op het aardgas. Ik kwam in de wonderlijke wereld terecht van NOM, EPC, BENG, Energieneutraal. En in de 5 jaar waarin ik bij Merosch mocht werken is dat veranderd naar biobased, paris-proof, klimaatadaptief en CO2-neutraal. Het laat zien dat we steeds duurzamere projecten neerzetten en de markt willen prikkelen om altijd maar weer dat stapje verder te zetten.
De krachtige combinatie van zowel onderzoeks- als ontwerpprojecten
Ik heb afgelopen 5 jaar aan mooie projecten mogen werken. Ik werk zowel aan onderzoeksprojecten als ontwerpprojecten en ondervind hierdoor dagelijks waar we met Merosch zo sterk in zijn: realistische onderzoeken neerzetten die ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden. Doordat we in ontwerpprojecten zien waar de uitdaging en moeilijkheden zitten, kunnen we dit direct terugkoppelen in onze onderzoeksprojecten. En andersom kunnen we vernieuwde technieken die onderzocht zijn in het eerste onderzoeksproject naar uitvoering brengen in het ontwerpproces.