Actueel & kennis

Manifest: een eerlijker speelveld voor een duurzamer Nederland

Nieuws 15 april 2021 Esther Wagensveld

"De rekenmethodieken die worden gebruikt voor het berekenen van de milieubelasting van bouwmaterialen voldoet niet aan haar belangrijkste doel: het beperken van de CO2-emissie tijdens de productie van bouwmaterialen. Samen met andere grote partijen uit de bouwbranche doen wij een oproep aan politiek en beleidsmakers om, voorbij de belangen van de bouwindustrie, te zorgen voor rekenmethodieken die het gebruik van zeer emissie-vriendelijke materialen sterk bevorderen." (VORM). Ook wij staan achter deze oproep, daarom ondertekende Merosch het manifest. Download het manifest op deze pagina.

Waarom dit manifest?

Om de klimaatdoelen van Parijs te halen, moet de CO2-emissie binnen tien jaar met 75% zijn gedaald. Als de doelen worden omgerekend naar een CO2-budget per land, en zelfs per sector, blijkt dat die doelen met de huidige uitstoot en het reductietempo niet haalbaar zijn. Het belang van bouwen met biobased bouwmaterialen is daarom evident bij het sneller terugdringen van de CO2uitstoot. En wel om twee belangrijke redenen:

  1. biobased materialen halen CO2 uit de lucht en slaan het voor lange tijd op
  2. er is geen CO2-uitstoot door de productie van een fossiel alternatief

In de huidige rekenmethoden voor het bepalen van de milieuprestaties van materialen worden deze punten onvoldoende meegewogen. Met het opgestelde manifest pleiten wij met een groot aantal gerenommeerde partijen en namen uit de sector voor een eerlijke positie van biobased bouwmaterialen in de nationale rekenmethoden.

Actueel & kennis