Actueel & kennis

Hoe GMB radicaal van koers veranderde door conceptenstudie Merosch

Nieuws 11 juni 2024 Peter Stam

Het eerste Voorlopig Ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor werd traditioneel opgezet met een draagconstructie van staal en beton en gevels van sandwichpanelen een aluminium vliesgevels.

Uit een 0-meting van verschillende duurzaamheidsprestaties (BENG, MPG, Paris Proof (Materiaalgebonden Emissies) en GPR Gebouw) bleek dat het VO niet de gewenste duurzaamheidsprestaties opleverde. Een mooie uitdaging voor Merosch: wij konden de opdrachtgever en het bouwteam overtuigen van een prachtig biobased alternatief.

Afbeelding van het GMB hoogdkantoor in Dodenwaard
Nieuwbouw GBM Dodenwaard

Van staal en beton naar biobased

Om de duurzaamheidprestaties te verbeteren heeft Merosch een aantal concepten van alternatieve materiaalkeuzes met elkaar vergeleken voor het hoofdkantoor. Waaronder verschillende houtbouwconstructies en biobased alternatieven. De inzet van biobased materialen en een houtbouwconstructie verbeterde de duurzaamheidsprestaties zoals GPR Gebouw, MPG, Paris Proof (Materiaalgebonden Emissies) aanzienlijk.

Op basis hiervan heeft GMB samen met het bouwteam een duurzame koers ingezet. Waarbij samen de keuze is gemaakt om meer biobased materialen (waaronder houtbouw) toe te passen in het project.

Inspiratiebustour met GMB en het bouwteam

We organiseerden een inspiratiebustour langs twee mooie biobased praktijkvoorbeelden. Een daarvan is het regiokantoor in Amsterdam voor Alliander: het Beste Houten Gebouw van Nederland 2023 en het kantoorgebouw van Ecostyle Oosterwolde ( met BREEAM Outstanding*****-certificaat). De inspiratie die we opdeden tijdens de bustour nam het bouwteam mee naar de tekentafel. De houtbouwconstructie van het gebouw Alliander is een inspiratiebron geweest voor het herziene ontwerp van het hoofdkantoor GMB.

Groepsfoto tijdens de inspiratie bustour voor het hoofdkantoor van GMB
Groepsfoto tijdens de inspiratie bustour

Door te kiezen voor houtbouw zijn veel CO2 emissies vermeden

Het nieuwe hoofdkantoor bestaat uit biobased materialen, zoals een houten constructie (houten balken en liggers met een Lignatur vloer), vliesgevel, prefab HSB-gevels en houten gevelbekleding. Het bedrijf streeft naar een volledig circulaire bedrijfsvoering in 2030 en heeft een heldere ambitie op het gebied van duurzaamheid. De belasting van materialen, circulair, energiezuinig, natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen komen hier duidelijk in naar voren. Door te kiezen voor houtbouw zijn veel CO2-emissies vermeden in vergelijking met een traditionele bouwwijze.
Het bijkomend voordeel van houtbouw is ook nog eens de vastlegging van biogene CO2 in het gebouw. Met het nieuwe hoofdkantoor zet GMB zelf hét voorbeeld neer waarmee ze de ambities van de eigen organisatie onderstrepen.

Hoofdkantoor: volledige houtbouwconstructie en demontabel

De nieuwbouw bestaat uit een kantoorbouw en drie bedrijfsgebouwen. Samen met het bouwteam zijn de gebouwen integraal ontworpen waarbij elke discipline zijn kennis ingebracht.
Door het toepassen van een houten constructie voor het hoofdkantoor kan een relatief lichte fundering worden ontworpen wat het materiaalgebruik weer verminderd. Daarnaast is het gebouw is flexibel en demontabel ontworpen.

De installaties zijn volledig in het zicht en meegenomen in het ontwerp. Het gebouw werd voorzien van een hoogwaardige thermische gebouwschil en van duurzame installaties om een energiezuinig gebouw en gezond en prettig binnenklimaat te realiseren. De installaties zijn volledig in het zicht en integraal mee ontworpen in het ontwerp. Denk aan de ventilatie kanalen tussen Lignatur vloerelementen. Extra voordeel hiervan is: er hoeft geen verlaagd plafond aangebracht te worden. En dat scheelt weer in materiaalgebruik.

Interieurfoto nieuwbouw GMB hoofdkantoor
Nieuwbouw GMB hoofdkantoor
Interieurfoto van GMB hoofdkantoor dodenwaard
Nieuwbouw GMB Dodenwaard

MPG-score van 0,685 en GPR Gebouw score hoger dan 8,5

De akoestiek is opgelost door de Lignatur vloer te voorzien van een perforatie aan de onderzijde van de vloer. Tijdens de ontwerpfase is gestuurd op materialen met een lage CO2-uitstoot en milieubelasting. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de keuze voor de houten draagconstructie. Dit komt meetbaar tot uiting in een lage MPG-score van 0,685 en een GPR Gebouw score hoger dan 8,5 op elk thema.

De overige drie bedrijfsgebouwen bestaan uit een hoofdraagconstructie van staal en zijn voorzien van circulaire sandwich gevelpanelen. Het terrein en de gebouwen zijn natuurinclusief en adaptief ontworpen: er zijn wadi’s aanwezig, halfverharding, groene gevelbekleding en inrichting en er zijn voldoende verblijfsplekken voor dieren. Ook over watergebruik is nagedacht: hemelwater wordt opgevangen en hergebruikt voor de toiletten. De lat ligt hoog en met de bouw van het nieuwe hoofdkantoor laat GMB zien dat het kan!

Nieuwbouw GMB hoofdkantoor exterieur
Nieuwbouw GMB Dodenwaard

Betrokken partijen

• Opdrachtgever: GMB
• Architect: ARCOM Partners Architectuur + bouwmanagement
• Constructeur: IMd Raadgevende Ingenieurs
• Bouwaannemer: Aan de Stegge Twello
• Installateur: Hollander Techniek
• Landschapsarchitect: Buro Ontwerp & Omgeving
• Terrein: GMB Civiel
• V&G: B&V Advies
• Adviseur installaties, duurzaamheid, bouwfysica en brandveiligheid: Merosch

Actueel & kennis