Merwede: een zeer vooruitstrevende herontwikkeling
Het project Merwede wordt gezien als een enorm vooruitstrevende herontwikkeling, mede door de integratie van innovatieve en duurzame oplossingen. Merosch is vanaf het begin nauw betrokken bij het realiseren van deze ambities en draagt bij aan de ontwikkeling van een toekomstbestendige en duurzame stadswijk.
Grootste warmte-koudeopslag van Nederland
Merosch verrichtte onderzoek naar het optimale systeem voor duurzame verwarming en koeling van de wij. Op basis van onze analyse is gekozen voor een collectief WKO-systeem. Dit systeem maakt gebruik van grondwater in de ondergrond en water uit het Merwedekanaal, in combinatie met warmtepompen. Merwede krijgt de grootste warmte-koudeopslag van Nederland.
Onderzoeken en vertalen duurzaamheidsambities
In samenwerking met Bura en OKRA was Merosch verantwoordelijk voor de integrale afstemming van het beschikbare dakoppervlak voor groen (klimaatadaptatie) en zonnepanelen. Daarnaast onderzocht Merosch de duurzaamheidsambities op het gebied van energie, circulariteit en klimaatadaptatie en vertaalde dit naar contractuele input voor de samenwerkingsovereenkomst tussen ontwikkelaars en gemeente.
Netcongestie zoveel mogelijk beperken
De laatste jaren werd netcongestie een probleem. Met alle betrokken ontwikkelaars, gemeente Utrecht en Stedin heeft Merosch simulaties gemaakt van de netbelasting van de hele wijk en maatregelen onderzocht om de netbelasting te reduceren. Met elkaar kregen we het voor elkaar de eerste opzet voor een groepscontract te vorm te gevenrealiseren. Om daarmee netcongestie in de wijk zoveel mogelijk te beperken en de bouw ondanks netcongestie mogelijk te maken.
*Betrokken partijen: Janssen de Jong, Lingotto/3T Vastgoed, BPD, VVE Merwede/Lingott, AM/Synchroon, G&S Vastgoed/Boelens de Gruyter/Round Hill Capital en Greystar, gemeente Utrecht, Bura, OKRA Architecten, Goudappel-Coffeng, Stad2, Skonk, Valstar-Simonis, DGMR.