Actueel & kennis

4 redenen om (niet) meer groen in gebouwen toe te passen

blog 16 december 2019 Kirsten Spruijt

Wat is nu daadwerkelijk het effect van planten op de benodigde installatietechnieken in gebouwen?

Op 4 verschillende thema’s is onderzocht wat het positieve effect van planten kan zijn in relatie tot de mogelijke installatietechnieken. In deze blog een korte samenvatting. Voor meer informatie wordt verwezen naar het uitgebreide artikel.

1. Planten voor luchtzuivering

Planten kunnen luchtzuiverend werken. Uit onderzoek is echter gebleken dat er 100 tot 1000 planten per vierkante meter nodig zijn om een gelijkwaardig resultaat te bereiken zoals met natuurlijke of mechanische ventilatie. Het is dus niet haalbaar om planten als vervanging van natuurlijke of mechanische ventilatie toe te passen.

2. Planten voor verwarmen/koelen

Groene buitengevels en groene daken hebben een positief isolerend effect op een gebouw. Afhankelijk van de dikte, kan in de zomer 90% aan warmtewinsten (naar binnen) worden gereduceerd. In de winter kan 20% warmteverliezen (naar buiten) gereduceerd worden.

Planten die binnen geplaats worden, leveren een koelvermogen, doordat ze verdampen, wat wenselijk is in de zomer. Dit gebeurt echter ook in de winter, waardoor er meer verwarmd dient te worden in de winter wat nadelig is. Verder kunnen planten van binnenuit ook een klein isolerend effect hebben, maar dit geldt alleen als ze tegen een buitenmuur geplaatst worden.

3. Planten voor luchtvochtigheid

Planten die binnen in een gebouw geplaatst worden, hebben een positief effect op de luchtvochtigheid gedurende de winter. ’s Winters is de luchtvochtigheid in ruimtes vaak lager, doordat koude lucht (wat minder vocht bevat) verwarmd wordt en daardoor bijdraagt aan een droog binnenklimaat.

4. Planten voor gezondheid

Het toepassen van groen in gebouwen heeft een positief effect op de geestelijke welzijn van mensen. Het zorgt voor een lager stressniveau, hogere productiviteit, lager ziekteverzuim en hogere arbeidsvreugde. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is wel dat de juiste plantsoorten toegepast dienen te worden, niet planten die hooikoorts veroorzaken of giftig zijn.

Conclusie

Meer groen in gebouwen kan veel bijdragen aan het welzijn van mensen die in de gebouwen aanwezig zijn. Planten op gevels en daken leveren daarnaast een bijdrage aan koeling in de zomer. Veel groen in en rondom gebouwen is echt een aanrader, mits ze ook goed onderhouden worden.

Het toepassen van planten ter vervanging van binneninstallaties voor ventilatie en verwarmen/koelen zal echter geen positieve bijdrage leveren aan het binnenklimaat van gebouwen.

Actueel & kennis