Actueel & kennis

'Ik ben medeverantwoordelijk voor Earth Overshoot Day'

blog 27 juli 2022 Esther Wagensveld

In het jaar dat ik geboren ben (1987), viel Earth Overshoot Day op 23 oktober. Bij navraag aan mijn ouders was dat toen geen nieuws. Er werd niet over gesproken, op een enkeling na was niemand zich daar echt van bewust. Sindsdien is de datum alleen maar naar voren geschoven. Dat betekent dat we meer en meer grondstoffen, materialen, voedingswaren etc. gebruiken. Meer dan wat de aarde in 1 jaar tijd terug kan opbrengen en aan geproduceerde afvalstoffen kan verwerken. We overbelasten de aarde en dit jaar valt Earth Overshoot Day op 28 juli. Die van Nederland was zelfs al eerder dit jaar, namelijk op 12 april. Ik ben daar medeverantwoordelijk voor.

Al sinds mijn geboorte gebruik ik meer van de aarde dan er eigenlijk is. Ik ben namelijk geboren in Europa in een fijn gezin en kwam niks tekort. Daar ben ik heel dankbaar voor. Wel heb ik meegekregen om zuinig met geld om te gaan en niet zomaar van alles te kopen. Ik vloog voor het eerst toen ik 17 jaar was. Daarna heb ik ook nog de luxe gehad om meer te vliegen en heb ik mooie vakanties gehad. Ik dacht daar in die tijd oprecht nog niet zo over na.

Wat kan ik doen?

Inmiddels is dat wel anders. Het besef dat ik medeverantwoordelijk ben voor Earth Overshoot Day is er. Nu kan ik niet doen alsof dat niet zo is. Maar het blijft lastig. Want hoe kan ik in mijn eentje de Earth Overshoot Day weer teniet doen? Dat we netjes binnen de grenzen van de aarde blijven? Een aantal dingen die ik inmiddels bewuster doe, waarvan ik denk dat het helpt:

  • Niet meer vliegen. We weten inmiddels dat vliegen ontzettend veel CO2 uitstoot. Maar zeg nooit nooit. Ook ik heb bepaalde bestemmingen waar ik echt graag nog heen zou willen. Inmiddels heb ik al zo'n 8 jaar niet meer gevlogen. Spaar ik dan punten om toch nog 1 keer te gaan?
  • Geen vlees meer eten volgende stap vegan? Dat is deels ook, omdat ik zelf niet zomaar dieren kan doden. Dus dacht ik waarom eet ik ze dan? Een tweede inzicht is dat ook de zuivelindustrie heftig is voor dieren, dus daarom mijn voornemen om zo veel mogelijk vegan te eten. Het milieu kan een reden zijn, maar niet meer vliegen heeft meer impact. Daarbij komt dat ik besef dat de groenten die ik eet niet altijd even duurzaam zijn. Ze worden bijvoorbeeld uit een ander land ingevlogen. Ik probeer daar op te letten door groentes en fruit uit Europa te kopen. Hoe dan ook is klimaatneutraal eten een flinke uitdaging.
  • Minder kopen. Bij elke aankoop denken, heb ik dit écht nodig? Zo simpel is het. En meedoen aan kledingruilen en bij de tweedehands winkel kleding of meubels kopen. In mijn huis staan weinig nieuwe meubels. De uitdaging was voor mezelf om alles bij de kringloop te verzamelen. Het voordeel is dat het ook nog geld scheelt.
  • Duurzaam werk. In mijn werk heb ik bewust gekozen voor een duurzaam bedrijf. Op die manier draag ik ook mijn steentje bij aan de duurzame economie.

Ik kan het niet alleen

Zo zijn er nog genoeg dingen op te noemen waar ik over nadenk en toepas voor een duurzamer leven. Ook ik ben niet heilig en bestel online, rijd nog een benzineauto. Er zijn genoeg dingen waardoor ik mede veroorzaker ben aan Earth Overshoot Day. Maar in mijn eentje kan ik deze dag niet verplaatsen. Dat moeten we samen doen. Dat kunnen wijzelf, maar ook de grote bedrijven moeten verantwoordelijkheid nemen. En ik zie de discussies voorbij gaan en begrijp de voor- en tegenargumenten. Natuurlijk ben je op deze aarde om ook te genieten van het leven. Maar er is soms weinig begrip voor de mensen op de rest van de wereld. Die zijn niet in Europa geboren. Zij hebben sinds dat ze geboren zijn helemaal niks bijgedragen aan de verplaatsing van Earth Overshoot Day. Zij hebben geen mogelijkheid om op vliegvakantie te gaan, elk jaar een nieuwe telefoon te nemen, veel kleding te kopen etc. Dat besef zie ik in de discussies bijna nergens terugkomen.

Wees zelf de verandering die je in de wereld wil zien

In dit artikel van NRC ‘Om de wereld te behouden, moet de mensheid stoppen met groeien – welke landen moeten krimpen?’ wordt het wel omschreven. We hebben als land verantwoordelijkheid te nemen om dit aan te pakken. Dus ook jij, want jij woont hier en zal dus wat meer rekening moeten houden met de rest van de wereld. Hoe dat moet, ga ik in mijn eentje niet oplossen. Maar zoals directeur Ronald Schilt aan het team mailde met de quote van Ghandhi: ‘Wees zelf de verandering die je in de wereld wil zien’. Ik hoop dat ik door mijn keuzes anderen inspireer. En ook jou, nu jij deze blog leest om eens na te denken over jouw groei. Is dat per se die mooie auto of elk jaar een nieuwe telefoon en verre reis maken of elke dag vlees eten? Of is meer wandelen in de natuur, minder kopen/vlees eten, reizen binnen Europa, persoonlijk groeien ook een optie? Kan je op die manier ook een gelukkig leven leiden?
Mijn ervaring is in ieder geval dat ik nog even veel lol heb als toen ik nog vlees at, nog mooie vakanties beleef nu ik niet meer vlieg en een super gezellig huis heb ook zonder alle nieuwe moderne spullen 😉. Mocht je nog twijfelen dan kan ik het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn aanraden. Ik heb het boek en geef deze, in het kader van duurzaamheid, graag aan je door.

Een oproep aan directeuren van bouwbedrijven, projectontwikkelaars en architectenbureaus

Tot slot een oproep aan alle directeuren van bouwbedrijven, projectontwikkelaars en architectenbureaus om eens in de spiegel te kijken. Neem de verantwoordelijkheid en kies voor energieneutrale nieuwbouw, biobased bouwen en anticipeer op hergebruik in de toekomst. Op de politiek kunnen we niet wachten. Mijn ervaring is dat dat te lang duurt. Dus juist de directie van deze bedrijven kunnen het verschil maken! Die hebben grote invloed op Earth Over Shoot Day! Bekijk maar eens deze video van Milieudefensie, zo simpel kan het zijn.

Actueel & kennis