Projecten

Amsterdamse kunstenaars gaan voor fossielvrij verwarmen van ateliers

In de creatieve broedplaats Nieuwe Meer onderzoeken we samen met de kunstenaars het beste alternatief voor propaangas en houtstook.

vangaslos
Onderwerpen
warmtetransitie
Diensten
onderzoeken
Plaats
Amsterdam
Sector
overig
Omvang
gebouw
Betrokken partijen
Stichting Nieuw en Meer, gemeente Amsterdam

Nieuwe Meer terrein aardgasvrij

Bij aardgasvrij verwarmen denk je al snel aan woningen, maar ook in monumentale gebouwen vragen gebruikers zich af hoe het duurzamer kan. In Amsterdam zijn we niet alleen met de kunstenaars van Pakhuis Wilhelmina in gesprek over het aardgasvrij verwarmen van hun ateliers. Ook de kunstenaars die gevestigd zijn op het bijzondere Nieuwe Meer terrein hebben onze hulp ingeschakeld.

Ateliers voorzien van eigen stroom en warmte

Deze creatieve broedplaats heeft de ambitie om te voorzien in eigen stroom en warmte. Tegelijkertijd is de warmtevraag beperkt en zijn de voormalige kazernegebouwen maar tot op zekere hoogte geschikt voor grootschalige verduurzaming. Welke creatieve oplossing doet recht aan deze creatieve broedplaats? Vanuit onze visie ‘het moet en kan beter’ een buitengewoon geschikte en complexe casus.

Zo'n 100 kunstenaars en ambachtslieden werken in de ateliers en magazijnen van het ‘Nieuwe Meer terrein’, een voormalig kazerneterrein in Amsterdam. Deze bijzondere en deels monumentale panden worden verwarmd met propaangas en houtkachels. De stichting heeft Merosch gevraagd te onderzoeken welke duurzame warmtesystemen het best passen bij dit bijzondere terrein.

Hoe brengen we de warmtevraag omlaag?

Merosch onderzoekt het huidige energieverbruik en brengt de CO2-reductie van de alternatieven in beeld. Daarnaast kijken we naar de mogelijkheden om de warmtevraag omlaag te brengen met aanvullende isolatie en naar manieren om beter gebruik te maken van de eigen opgewekte zonnestroom.

Hierbij worden ook de huurders betrokken en gaan we gezamenlijk op zoek naar antwoorden op vragen als:

  • Hoe duurzaam is houtstook?
  • Op welke manier kan het overschot aan zonne-energie opgeslagen worden?
  • Hoe kan het beste omgegaan worden met de grote verschillen in warmtebehoefte, vanwege de verschillen tussen bijvoorbeeld een werkplaats en een kantoorruimte?
Projectenoverzicht