Geplande herinrichting van een wijk: de bewonerskant
Zondagmiddag aan de eettafel bij mijn schoonfamilie. Het gaat het over de geplande herinrichting in de wijk in Leiden-Oost. Het cliché over bewoners is waar. Mijn schoonouders willen zo min mogelijk verandering en willen zich gehoord voelen door de gemeente. Want in 'hun' wijk staat een flinke opgave gepland, zoals een behoorlijk aantal nieuwe watergangen om de wijk klimaatadaptief in te richten.
Ik voel me onderdeel van 2 kampen. Aan de ene kant mijn familie die graag een mooie en fijne leefomgeving wil hebben. Aan de andere kant de adviseurs, die de uitdaging hebben om een wijk opnieuw in te richten inclusief de nieuwe uitdagingen door klimaatverandering. Zoals wateroverlast. In mijn rol als adviseur merk ik hoe moeilijk het is om een volledig duurzame klimaatadaptieve inrichting te maken.
De nieuwe klimaatadaptieve Gasthuiswijk is een voorbeeld voor het klimaatadaptief inrichten ten aanzien van droogte en wateroverlast. Stichting RIONED en gemeente Leiden hebben deze wijk niet voor niets opgenomen in het bulletin 'De wijk in'.
De wijk zit vol met maatregelen, waarmee alle welbekende wensen van de wateradviseur worden vervuld: wadi’s om water te infiltreren tegen droogte, open goten voor een zichtbare afvoer van water voor meer bewustwording, natuurvriendelijke oevers voor een combinatie van waterberging en versterking van de biodiversiteit, een nieuw legpatroon voor water infiltrerende bestrating met optimaal hergebruik van bestrating en een open stoepband om water oppervlakkig en vertraagd af te voeren naar het oppervlaktewater.