Projecten

Onzichtbaar energie opwekken: Floating Gardens

In opdracht van Synchroon heeft Orange Architects een ontwerp gemaakt voor een Alles-in-één-school gecombineerd met 193 appartementen. Merosch is betrokken als duurzaamheidsadviseur en installatieadviseur en adviseur outsourcing. Het gebouw wordt gerealiseerd in Sloterdijk-Centrum, in het hart van de grootschalige gebiedsontwikkelingsproject Haven-Stad in Amsterdam.

Floating Gardens - Merosch
Beeld: Orange Architects
Beeld: Orange Architects
Floating Gardens Merosch
Beeld: Orange Architects
Floating Gardens Merosch
Beeld: Orange Architects
vangaslos
Onderwerpen
energie, intergrale-duurzaamheidsopgave, outsourcing
Diensten
ontwerpen, onderzoeken
Plaats
Amsterdam
Sector
projectontwikkelaars
Omvang
gebouw
Betrokken partijen
Synchroon projectontwikkeling, Orange Architects, M+P, Felixx, IGG bouweconomie, IMD, BK ingenieurs, Toorenburg, gemeente Amsterdam

Energie opwekken vanuit de gevel

De EPC van de appartementen is 0.15. Door Merosch is onderzoek gedaan naar:

  • De invulling van de duurzaamheidsambities
  • De afweging van verschillende duurzame manieren van warmte-koudeopslag (WKO)
  • De inpassing van de PV-panelen. Er wordt onder andere energie opgewekt vanuit de gevel

Daarnaast hebben we het installatieontwerp gemaakt en de bouwfysica en brandveiligheid. We begeleiden ook de outsourcing voor het WKO + WP concept.

Betaalbare woningen

De appartementen van Floating Gardens liggen op de begane grond (zuidzijde) tot en met de 19e laag. De appartementen bestaan uit middensegment huurwoningen en vrije sector woningen. Daarmee is deze locatie betaalbaar voor een grote groep.

Alles-in-één-school

De school voldoet aan BENG-eisen en heeft een EPC van 0,15. De alles-in-één-school bestaat uit een basisschool voor 17 groepen. Er is plek voor ongeveer 400 kinderen, een kinderdagverblijf en voor- en naschoolse opvang. Het bijzondere aan dit project is dat we samenwerken met twee partijen: Orange Architects (woningen) en Bureau Rowin Petersma (alles-in-één-school).

Parkeergarage met elektrische deelauto’s

Er een parkeergarage onder het gebouw. Er wordt onderzocht of er elektrische deelauto’s kunnen worden aangeboden. Op deze manier wordt elektrisch rijden en het delen van auto’s gestimuleerd.

Biodiversiteit & klimaatadaptatie

Extra aandacht is besteed aan groene buitenruimtes en daktuinen. Dit is ter bevordering van de biodiversiteit in de stad en het welzijn van de bewoners. Door Felixx is de juiste afstemming gemaakt tussen PV-panelen en tuinen.

Tot slot wordt ook rekening gehouden met de verwerking van het hemelwater. Waardoor er ruimte is gekomen voor waterberging.

Projectenoverzicht