Projecten

Bewoners Stromenbuurt verduurzamen samen

Bewoners in de wijk Stromenbuurt trekken gezamenlijk op voor de verduurzaming van hun woningen.

De initatiefnemers
vangaslos
Onderwerpen
warmtetransitie
Diensten
onderzoeken
Plaats
Zoetermeer
Sector
gemeenten
Omvang
gebied
Betrokken partijen
Gemeente Zoetermeer, Endule

Voor de gemeente Zoetermeer en buurtinitiatief De Groene Stromen heeft Merosch advies uitgebracht voor aardgasvrije warmtevoorzieningen in de Stromenbuurt in Zoetermeer. Het gaat om 663 bestaande grondgebonden woningen (particulier eigendom) gebouwd in de jaren 2000 – 2010. De CV-ketels zijn in deze buurt aan vervanging toe. Merosch heeft de verschillende warmtepomp opties in kaart gebracht.

Bewonersavond

Het advies is toegelicht op een bewonersavond samengevat in factsheets. Tijdens deze avond was Merosch voorzitter en leidde deze avond. Binnen het advies hebben we naast het primaire thema energie ook gekeken naar welke duurzame maatregelen nog meer mogelijk zijn in en om het huis (bijvoorbeeld voor de thema’s circulariteit, mobiliteit, biodiversiteit, klimaatadaptief).

Het doorkijkje naar de overige duurzaamheidsthema’s hebben we ongevraagd gegeven, omdat we van mening zijn dat een integraal duurzaamheidsadvies meer waarde heeft dan een duurzaamheidsadvies op het gebied van energie alleen.

Inspiratievideo voor andere buurten

Ook hebben we meegewerkt aan een interview voor een promotiefilmpje vanuit de gemeente Zoetermeer met het doel om andere buurten te inspireren.

Collectief inkopen warmtepompen

De Groene Stromen is inmiddels gestart met de vervolgstap: een collectieve inkoopactie warmtepompen. Er zijn veel gemeenten met dit soort type woningen en in dit project is gebleken dat een relatief kleine ingreep, in de vorm van een technisch en financieel haalbaarheidsonderzoek, een grote impact kan hebben om een bewonersinitiatief te stimuleren.

Projectenoverzicht