Projecten

Aardgasvrij verwarmen bestaande wijken

Merosch en CE Delft doen samen onderzoek naar het aardgasvrij verwarmen van bestaande wijken in Rotterdam

Unsplash: Dimitry Anikin
vangaslos
Onderwerpen
energie, warmtetransitie
Diensten
onderzoeken
Plaats
Rotterdam
Sector
gemeenten
Omvang
gebied
Betrokken partijen
Gemeente Rotterdam, CE Delft

Aansluitend bij landelijk beleid heeft de gemeente Rotterdam als doel om in 2050 aardgasvrij te zijn. In de Transitievisie Warmte maakt de gemeente daarom per wijk inzichtelijk wanneer deze zal gaan omschakelen naar een alternatieve warmtevoorziening. Welk type alternatieve warmtevoorziening het meest voor de hand ligt, verschilt per wijk. Een collectief warmtenet ligt voor grote delen van Rotterdam het meest voor de hand, maar is niet overal de beste oplossing.

Alternatieven voor warmtenet

Merosch doet samen met CE Delft onderzoek naar alternatieven voor aardgas, op plekken in Rotterdam waar een warmtenet financieel geen aantrekkelijke optie lijkt.
De rol van Merosch ligt in dit onderzoek op het in kaart brengen van de aanpassingen die in de woningen nodig zijn om een alternatieve warmtevoorziening te kunnen realiseren, bijvoorbeeld op gebied van isolatie, ventilatie en warmteafgifte.
De bewoner speelt een centrale rol in het onderzoek. Voor hen worden de financiële, ruimtelijke (binnen en buiten de woning) en praktische consequenties in kaart gebracht.

Projectenoverzicht