Actueel & kennis

Duurzame dinsdag: Wat kan jij doen? Alle tips van Merosch-medewerkers op een rij

blog 07 september 2021 Esther Wagensveld

duurzamedindag #createwaterfall

Het blijft altijd een discussiepunt. Helpt het als je als individu een keuze maakt om bepaalde dingen duurzamer te doen? Zoals: minder vliegen, geen vlees eten, minder kleding kopen etc. Is dat geen druppel op een gloeiende plaat? Heeft jouw individuele keuze effect voor de klimaatverandering? Op 25 augustus verscheen er in Trouw een artikel hierover: ‘Alle kleine beetjes helpen wel degelijk in de klimaatcrisis’. Daarin komt naar voren dat de impact van individuele acties veel groter is dan je denkt. “Sociale multipliers kunnen aanzienlijk zijn. Er zijn verschillende voorbeelden die sociale sneeuwbaleffecten illustreren. Een individuele actie is dus veel meer dan een druppel op een gloeiende plaat: het is onderdeel van een onmisbaar social proces dat die druppel laat uitgroeien tot een waterval.” Aldus Joel van der Weele in het artikel.

Waterval aan duurzame keuzes creëren

Dat is de reden dat wij vanuit Merosch graag onze individuele acties met jullie delen en een waterval aan duurzame keuzes voor jou creëren. Ik verzamelde de duurzame acties van Merosch-medewerkers en zette ze voor je op een rij.

Samenvatting van onze acties

 1. Vervoer: reis lokaal met de fiets, dat is gezond en CO2-neutraal en: tja.. liever niet vliegen
 2. Voeding: meer seizoensgebonden en lokaal geproduceerd eten, beperkt traditioneel vleesgebruik
 3. Energie: beperk het gebruik van elektrische apparatuur en wek je stroom duurzaam op
 4. Water: minder drinkwaterverspilling door korter douchen en opvang van regenwater
 5. Materialen: koop bewust; overweeg of je het echt (in bezit) wilt hebben en kijk naar duurzame alternatieven

Bereken jouw top 10 impact op de aarde hier: mijnverborgenimpact.nl

Deel jouw acties!

Heb jij acties die je graag wilt delen? Deel je actie via social media met #createawaterfall #duurzamedinsdag

Extra tips

Veel van onze acties kwamen overeen, die hebben we hierboven genoemd, maar hieronder nog wat extra tips.

De acties van Gerrit Jan Vaatstra

Binnen Merosch focust Gerrit Jan zich op het thema strategisch verduurzamen van vastgoed. Gerrit Jan woont met zijn gezin in Amersfoort en deelt graag zijn acties ter inspiratie:

 1. Vervoer: we hebben met onze vriendengroep er voor gekozen i.p.v. jaarlijks met het vliegtuig weg te gaan, nu met de auto of de trein te gaan.
 2. Huis: ik heb de daken van mijn woning en garage zijn (zelf) voorzien van sedum voor verbetering wooncomfort, klimaatadaptiviteit (vertraagt regenwaterafvoer) en biodiversiteit (meer insecten en vogels).
 3. Water: We hebben een douchecoach (zandloper) voor 5 minuten douchen. Vooral met kids is dit een flinke besparing op verbruik van douchewater en daarmee ook op je gasverbruik.

De acties van Rosaline van der Ben

Binnen Merosch verzorgt Rosaline de administratie. Maar ook de algemene zaken, zodat alles op kantoor goed verloopt. Ze woont met haar gezin in Bodegraven, waardoor alles mooi op fietsafstand is. De extra acties van Rosaline:

 1. Energie: we hebben bewust geen airco, maar doen gewoon de gordijnen/rolluiken dicht. In de winter gebruiken we beperkt de CV: gewoon warm kleden/dikke sokken aan helpt veel.
 2. Voeding: we hebben vrijwel geen frisdranken of andere sappen in huis (alleen voor de visite), zelf drinken we vooral water en thee. Zo besparen we niet alleen veel plastic/verpakkingsmateriaal, maar ook veel geld!
 3. Materialen: we hebben weinig elektrische apparaten: degene die we wel hebben zijn óf zuinig óf staan niet veel aan.

De acties van Franziska Robertz

Franziska is van de uitvoering overgestapt naar het ontwerpen. Op die manier kan ze aan de voorkant de duurzame keuzes in een bouwproject maken. Haar individuele acties om duurzamer te leven ter inspiratie:

 1. Energie: de verwarming in de winter staat bij ons thuis op max. 18 tot 19 graden.
 2. Voeding: ik probeer ook steeds minder dierlijke producten te eten (zuivel, eieren e.d.).
 3. Materialen: ik zorg er voor dat ik altijd mijn afval scheid.

De acties van Mélanie Hooftman

Bij Merosch is Mélanie senior adviseur bij team onderzoek. De thema’s waar zij onderzoek voor doet zijn: circulariteit van gebouwen en gebieden en de warmtetransitie. Mélanie is met haar gezin op zoek naar een nieuw huis in Amsterdam. Haar acties om duurzame keuzes te maken zijn:

 1. Vervoer: het is beter om zo min mogelijk te vliegen, maar ik houd zelf heel veel van mooie reizen maken. Dat is lastig. Via Trees for all compenseer ik de CO2-uitstoot van mijn vluchten om in ieder geval iets te doen.
 2. Huis: verder zijn we van plan om voor ons nieuwe huis de tuin zo dier- en milieuvriendelijk in te gaan richten.
 3. Materialen: tot slot probeer ik minder spullen aan te schaffen, te “ontspullen”, dat werkt ook goed voor de feng shui 😊.

De acties van Menno Schokker

Menno werkt als duurzaamheidsadviseur gebouwde omgeving bij Merosch aan de verduurzaming en ontwikkeling van innovatieve methoden & technieken voor gebieden en gebouwen. Hij bouwde een tuinhuis om tot een woning die helemaal zelfvoorzienend is. Deze zomer is hij verhuisd naar Frankrijk.

 1. Energie: ik heb, voordat ik verhuisde, in een zelfvoorzienend Tiny House gewoond.
 2. Vervoer: nu ik in Frankrijk woon, ga ik per trein terug naar Nederland i.p.v. vliegtuig.
 3. Materialen: bij alles wat ik koop, van een potlood of appel tot een bank, huis of auto, denk ik na over wat de impact hiervan is op het milieu. Waar komt het vandaan, wat voor materiaal is het ingepakt, is dat weer te scheiden/recyclen? Daarnaast ook kijken of ik hiermee een betere (duurzame) of slechtere (huidige) economie stimuleer.

Mijn eigen acties (Esther Wagensveld) voor de duurzame waterval aan inspiratie

Bij Merosch doe ik alles rondom communicatie. De website bijhouden, social media en nieuwsbrieven versturen. Alle toffe projecten die de adviseurs binnen Merosch doen, breng ik onder de aandacht. Ik woon in een appartement met mijn kat Sia en wissel het weekend met mijn vriend die op de Veluwe woont.

 1. Werk: toen ik naar werk zocht, heb ik alleen gesolliciteerd bij bedrijven die zich inzetten voor de maatschappij, dus duurzaamheid was ook 1 van die thema’s.
 2. Energie: ik haal opladers altijd uit het stopcontact als ik ze niet gebruik of het apparaat vol is.
 3. Materialen: voor corona deed ik via een vriendin mee aan een kledingruil, dat was ook superleuk. Kleding die je niet meer wilt, kun je weggeven en zo weer door iemand anders gedragen worden.

Tot slot: de acties van Merosch

Wist jij dat Merosch zelf ook bewuste keuzes maakt? Uiteraard in onze adviezen zorgen wij er altijd voor dat de meest duurzame keuze wordt gemaakt. Maar binnen het bedrijf zorgen we ook dat er duurzame keuzes worden gemaakt o.a.:

 1. Energie: het kantoor in Bodegraven is energieleverend er liggen 60 zonnepanelen op het dak.
 2. Materialen: het kantoor is circulair gerenoveerd dus bijna alles in het gebouw is opnieuw gebruikt.
 3. Vervoer: beide kantoren (Amersfoort & Bodegraven) liggen dichtbij het station, zodat reizen met het ov goed mogelijk is.

Deel jouw acties

Heb jij acties die je graag wilt delen? Reageer vooral op onze berichten of stuur een mail met tips naar e.wagensveld@merosch.nl Deel je actie via social media met #createawaterfall #duurzamedinsdag

Meer Merosch

Heeft u een vraag? Bel of mail ons gerust.

Foto: teamuitje klimmen
Maak kennis met ons team
Actueel & kennis