Op dit moment gebruiken we in de bouwsector enorme hoeveelheden virgin materiaal met hoge milieubelasting. Natuurlijk zijn er inmiddels mooie voorbeelden van projecten met houtbouw, biobased isolatiemateriaal en andere circulaire toepassingen. Helaas is het overgrote deel van de bouwsector nog veel te milieubelastend. Niet alleen door gebruik te maken van nieuw biobased materiaal, maar ook in het hergebruik van materialen.
Maximaal hergebruiken in het Zandkasteel
Merosch was betrokken als duurzaamheids- en installatie adviseur bij 3 van de in totaal 10 torens van het Zandkasteel. In deze 3 torens van het oude ING hoofdkantoor is ruimte gemaakt voor een internationale school van Esprit Scholen. Circulariteit van de bouwkundige en installatietechnische onderdelen stond tijdens deze transformatie centraal in het ontwerp en de uitvoering. De filosofie om de aanwezige kwaliteit en materialen op een zo goed mogelijke manier te benutten in het nieuwe ontwerp was voor alle ontwerpteamleden een grote uitdaging. Hoe ver kunnen we daarin gaan en hoe bereik je de maximaal haalbare circulaire transformatie? Op deze vraag hebben we in het ontwerp invulling gegeven.
Welke materialen zijn geschikt voor hergebruik?
Omdat we beperkte toegang kregen tot het gebouw zijn we aan de slag gegaan met de (hand)geschreven archief tekeningen van het gebouw. Als ontwerpteam wilden we zoveel mogelijk bestaande materialen hergebruiken. Om dit te laten slagen is het van cruciaal belang hier vroeg in het ontwerp al rekening mee te houden.
Ontwerpen met bestaande materialen vraagt van de adviseurs en de architect om het ontwerp aan te passen aan het bestaande gebouw. Opnieuw beginnen met een leeg vel papier en het gebouw aanpassen aan het ontwerp; zo werkt het bij deze opdracht niet meer. Tijdens de ontwerpfase kom je erachter welke onderdelen wel de potentie hebben om een nieuwe plek te krijgen in het gebouw en welke materialen niet.
Onderstaand schema geeft in grove lijnen weer waar we met het Zandkasteel op hebben gefocust.