Doel van de evaluatie
De evaluatie richt zich op de vraag: heeft de inzet van de gemeente op het gebied van duurzaamheid geleid tot de gewenste resultaten en maatschappelijke impact? Dit wordt onderzocht door zowel kwalitatieve als kwantitatieve gegevens te verzamelen en te analyseren, waaronder interviews met betrokken medewerkers binnen de gemeente.
Onze aanpak
Om impactgericht beleid te ontwikkelen, is het van belang om de inhoudelijke doelstellingen, uitvoeringsagenda en het organisatorische proces periodiek te monitoren en evalueren. Eventuele knel- en verbeterpunten in samenwerkingen en programma management kunnen we op die manier identificeren en vertalen in aanbevelingen.
Voor deze beleidsevaluatie hebben wij een impact waardeketen opgesteld per duurzaamheidsthema. Om uiteindelijk antwoord te kunnen geven op de vraag of de inzet en activiteiten per thema tot de gewenste resultaten, effecten en mogelijk maatschappelijke impact hebben geleid.
Dit model, gebaseerd op het werk van Prof. dr. Karen Maas, helpt ons om de prestaties van het programma op gestructureerde wijze te analyseren.
Samenwerking voor impact
Merosch en &flux werken uitsluitend aan projecten waarin we elkaar versterken om samen maatschappelijk impact te maken. Dit deden we eerder voor de energietransitie in de gemeente Geldrop-Mierlo. Ook in de opgave voor gemeente Goes bundelen we graag onze krachten. &flux is sterk in het samenbrengen van klimaatopgaven op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Daarin heeft &flux oog voor oorzaak en gevolg in de onderbouwing van het kwalitatieve ‘impact’ narratief. Merosch brengt realistische idealisten aan tafel, die vakbekwaam zijn in de technisch economische aspecten van duurzaamheid in de gebouwde omgeving. Het samen verder brengen van het klimaatprogramma met een constructief kritische blik is wat Merosch en &flux drijft bij een beleidsevaluatie. Zo helpen we samen de gemeente Goes om de data voor alle duurzaamheidsthema’s te toetsen, te interpreteren en goed onderbouwde berekeningen te maken.
Resultaten
De resultaten van deze evaluatie zullen dienen als vertrekpunt voor het nieuwe klimaatprogramma van de gemeente. De belangrijkste inzichten en aanbevelingen worden gedeeld met het college en de gemeenteraad, zodat de gemeente haar duurzaamheidsbeleid kan verbeteren en verder ontwikkelen.