Actueel & kennis

50 procent minder CO2 uitstoot in 2030: Dura Vermeer gaat ervoor

news 07 maart 2024 Menno Schokker

Voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving is CO2 een van de belangrijkste aspecten. We moeten toe naar een CO2 neutrale of zelfs een CO2 negatieve omgeving. De urgentie daarvan is groot: als we blijven bouwen zoals we nu bouwen, zijn we binnen 6 jaar door ons CO2 budget heen om binnen 1,5 graad mondiale opwarming te blijven. De landelijke doelstelling is 55 procent minder CO2 uitstoot in 2030. Dura Vermeer laat Merosch deze beleidsdoelstelling vertalen naar wat dit betekent voor de dagelijkse praktijk van het bouwbedrijf.

CO2 tool in de praktijk: praktische vertaling van CO2 routekaart

Dura Vermeer maakte een CO2 routekaart. In die routekaart werd de CO2 uitstoot van de projecten (energie en materiaal) geïnventariseerd als nulmeting. Daarbij zien ze de 0-meting als 100 procent en gaan ze vervolgens toe naar 50 % in 2030 en 0 procent in 2050. Hier koppelen ze afnemende CO2-grenswaarden aan per vierkante meter vloeroppervlak aan woningen, kantoren, scholen, et cetera. Merosch heeft in opdracht van Dura Vermeer een tool en menukaart ontwikkeld. We maken hiermee de abstracte grenswaarden praktisch vertaalbaar voor een project- of gebiedsontwikkeling.
Met behulp van een BENG en MPG berekening is via de tool eenvoudig in te lezen hoe een project presteert qua CO2 uitstoot in relatie tot de CO2 grenswaarden uit de CO2 routekaart. Dan kun je meteen zien waar de grootste CO2 uitstoot zit. Wij ontwikkelden hiernaast een CO2 menukaart: zo zie je in een oogopslag wat de meest kansrijke maatregelen zijn, die tot wel 80 procent van de uitstoot kunnen verlagen. En daar kunnen de projectteams van Dura Vermeer nu zelf mee aan de slag.

Zie hieronder een 'sneak preview' van de menukaart. Meer weten? neem contact op met Dura Vermeer of met Menno Schokker of Sven 't Hart.

Sneakprevies van de menukaart
Sneakpreview van de menukaart (Merosch/Dura Vermeer)

Zelf ontwikkelde CO2 tool van Merosch om integraal en effectief te sturen

Merosch heeft hiernaast een eigen integrale CO2 tool ontwikkeld. Deze tool is gebaseerd op bestaande rekenmethodieken (BENG, MPG module A, CSC van ASN Bank etc.).

De enige nieuwe methodiek is biogene opslag in beplanting, omdat dit (nog) nergens ontwikkeld is. De verschillende methodieken zijn in de tool geïntegreerd en overzichtelijk gemaakt. Onze CO2 tool is in lijn met de ontwikkelingen rondom de Quick Carbon Indicator van DGBC.

Sturen op CO2 vanaf de eerste schetsen

Wij gaan bij alle projecten vanaf de eerste schetsen integraal en effectief sturen op CO2. We sturen op zowel energie als materiaal gebonden CO2 uitstoot en richten ons in beginsel op 80 procent van de uitstoot. Uit eigen onderzoek blijkt dat zo’n 20 maatregelen goed zijn voor het verminderen van 80 procent van de integrale CO2 uitstoot van een gemiddeld bouwwerk. Uiteraard moeten we wel weten wat de grootste uitstoters zijn en wat de grootste CO2 verlagers kunnen zijn. En wat mogelijke effectieve alternatieven voor in de praktijk zijn.

Gezien de urgentie van klimaatverandering gaan wij de CO2 tool bij al onze projecten toepassen. Op die manier maken we opdrachtgevers en ontwerpteamleden bewust van de CO2 uitstoot én van de kansen om die te verminderen.

Benieuwd of de CO2 tool ook bij jouw project leidt tot een concreet plan om tot CO2 neutrale of zelfs CO2 negatieve projecten of organisaties te komen?

Neem contact op met Menno Schokker of Sven 't Hart. Zij vertellen je graag alles over de inzet van onze CO2 tool!

Actueel & kennis