Het Lorentz Casimir Lyceum
Daarnaast heb ik aan veel meer mooie projecten mogen werken. Van utiliteitsbouwgebouwen zoals scholen en kantoren tot woongebouwen. Een bijzonder project die ik onder de aandacht wil brengen, is het Lorentz Casimir Lyceum.Hier zijn we als bouwteam heel nadrukkelijk bezig geweest met het berekenen en monitoren van de duurzaamheidsprestaties van het project volgens de ambities uit de tender. Hiervoor hebben we een duurzaamheidsdashboard ontwikkeld. Dit dashboard is ondertussen binnen Merosch verder ontwikkeld en wordt in meerdere projecten gebruikt.
Het Programma van Eisen Circulaire Installaties
Tot slot wil ik in deze terugblik ook aandacht besteden aan het Programma van Eisen Circulaire Installaties. Vorig jaar zijn we bij Merosch dit initiatief gestart om de ondergrens van circulaire installaties in projecten te definiëren. Ondertussen is dit in samenwerking met allerlei partijen al uitgebreid met ambitie klassen en een hele andere opzet van het PvE. Want een ding is mij wel duidelijk geworden: de transitie naar circulaire installaties gaat gewoon te langzaam. We hopen met de lancering van het PvE samen met een groep koplopers de branche wakker te schudden.
Over 5 jaar:
De komende 5 jaar hoop ik dat we als Merosch het PvE Circulaire Installaties (en onze rol om ook hier koploper in te zijn) verder hebben ontwikkeld. Ons doel is een praktisch hulpmiddel zodat circulaire installaties veel meer in de praktijk toegepast gaan worden, zoals het Zandkasteel een mooi voorbeeld voor heeft gegeven.
Persoonlijk hoop ik mij verder te ontwikkelen als projectleider met een persoonlijke drive om onze projecten nog meer circulair en duurzaam te maken. Daarnaast ben ik in het bijzonder benieuwd naar de ontwikkelingen van AI in ons werk en hoop ik dit meer als hulpmiddel te kunnen toepassen over 5 jaar.
Op naar nog duurzamere en circulaire 5 jaar!