Projecten

Strategisch verduurzamen maatschappelijk vastgoed Nissewaard

vangaslos
Onderwerpen
energie, warmtetransitie, strategisch-vastgoedbeheer
Diensten
onderzoeken
Plaats
Nissewaard
Sector
gemeenten
Omvang
gebouw
Betrokken partijen
Gemeente Nissewaard (Spijkenisse, Zuidland, Heenvliet, Rockanje, Geertvliet, Abbenbroek)

De gemeente Nissewaard heeft de doestelling om in 2050 CO2-neutraal en aardgasvrij te zijn. Het verduurzamen van het gemeentelijke vastgoed speelt een belangrijk rol bij het behalen van deze doelstelling. De gemeente heeft een duurzaamheidsagenda opgesteld met als doelstelling op korte termijn een verduurzamingsslag te maken. Merosch is gevraagd om voor ongeveer 30 panden te adviseren wat de verduurzamingsmogelijkheden zijn.

Ambitieniveaus

Om tot een verduurzamingspakket te komen, zijn van alle gebouwen de verduurzamingsmogelijkheden inzichtelijk gemaakt. Per gebouw zijn 5 ambitieniveaus uitgewerkt:

  1. label C
  2. label A
  3. aardgasvrij
  4. energieneutraal
  5. Nul-Op-de-Meter (NOM)

Per concept zijn de benodigde investeringskosten, exploitatiekosten en energiebesparingen doorgerekend. Dit levert de gemeente Nissewaard inzicht in de verduurzamingsopgave voor de gebouwen.

Verduurzamingsstrategie

In samenwerking met de gemeente hebben we de onderzoeken vervolgens vertaald naar een verduurzamingsstrategie per gebouw voor zowel de korte als lange termijn. Dit is onder andere gedaan door gebruik te maken van natuurlijke momenten in onderhoudsplanning. Door dit slim te combineren is er een concreet pakket aan verduurzamingsmaatregelen opgesteld, waarmee nu een grote verduurzamingstap wordt gemaakt. Daarnaast worden er maatregelen voorgesteld om de betreffende gebouwen in de toekomst op natuurlijke momenten volledig CO2-neutraal te maken.

Projectenoverzicht