Projecten

LEVELS wonen met extra energie

Energie, gezondheid, mobiliteit en circulariteit zijn in dit project geïntegreerd met een lage EPC-score (-0,50) en een hoge GPR Gebouw-score (8,5) als logisch resultaat: de woningen van de toekomst!

Beeld: Janssen de Jong Projectontwikkeling | WAX
Beeld: Janssen de Jong Projectontwikkeling | WAX
Beeld: Janssen de Jong Projectontwikkeling | WAX
vangaslos 100plus
Onderwerpen
energie, intergrale-duurzaamheidsopgave, outsourcing
Diensten
ontwerpen
Plaats
Utrecht
Sector
projectontwikkelaars
Omvang
gebouw
Betrokken partijen
Janssen de Jong Projectontwikkeling, Faro architecten, op ten noort blijdenstein architecten, Hilberink Bosch Architecten, OKRA Landschapsarchitecten, De Koning Makelaars, Van Schijndel Bouwgroep, We Drive Solar, Klimaatgarant

Voor Janssen de Jong Projectontwikkeling heeft Merosch bijgedragen aan het winnen van de tender Leidsche Rijn Centrum Oost (Levels). Na de tenderfase is Merosch betrokken geweest bij het vervolg van het project. Voor de gemeente Utrecht vormden duurzaamheid en gezondheid 2 belangrijke gunningscriteria. Het plan haalde daar de maximale score op. Het project kent een hoge duurzaamheidsambitie wat resulteert in een EPC van -0,50 per woning en een gemiddelde GPR Gebouw-score van 8,5. Het nieuwbouwproject LEVELS bestaat uit 70 klimaatneutrale en zeer gezonde woningen.

Grote uitdaging: inpassing PV-panelen

Één van de grootste uitgadingen in het project was de inpassing van alle PV-panelen die benodigd zijn voor de duurzame opwekking van energie. Het inpassen van alle PV-panelen in relatie tot het dakoppervlak was een uitdagende bezigheid op zich. Door slimme toepassingen is het uiteindelijk gelukt om het in te passen. Een voorbeeld hiervan is het ontwerpen van een verhoogde stalen frame over het dakoppervlak die tevens doorgetrokken wordt over de dakranden ter plaatse van de achtergevel. Het stalen frame loopt hierbij over in een pergola rondom de binnentuinen. Hierdoor is er geen verlies door beschaduwing van dakranden, kunnen de installaties onder het frame worden gemaakt en worden op het frame de PV-panelen gemonteerd.

Dit project laat zien dat de beloftes en hoge ambities uit tender echt waargemaakt kunnen worden. Ten aanzien van de EPC- en GPR-scores één van de hoogste in Nederland. Dat betekent dat er wel grote uitdagingen zijn en soms wat obstakels, maar het is gelukt.

Kortom: de woningen van de toekomst!

Projectenoverzicht