Projecten

BREEAM Gebied Excellent voor Wisselspoor

De ambitie is om BREEAM Gebied Excellent te halen voor deelgebied 1.

Beeld: STUDIONINEDOTS | Delva Landscape Architects | Synchroon
Beeld: STUDIONINEDOTS | Delva Landscape Architects | Synchroon
Beeld: STUDIONINEDOTS | Delva Landscape Architects | Synchroon
Beeld: STUDIONINEDOTS | Delva Landscape Architects | Synchroon
circulair 100neutral
Onderwerpen
circulariteit, energie
Diensten
onderzoeken
Plaats
Utrecht
Sector
projectontwikkelaars
Omvang
gebied
Betrokken partijen
Synchroon projectontwikkeling, STUDIONINEDOTS, DELVA Landscape Architects

Sinds 2015 is Merosch betrokken bij de transformatie van de voormalige Centrale Werkplaats Utrecht van de NS. Dit gebied wordt de komende jaren door Synchroon ontwikkeld tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied midden in de stad Utrecht onder de naam ‘Wisselspoor’. Het is een unieke transformatie. Van een verlaten industrieterrein naar een levendig, duurzaam, circulair en stoer stukkie stad.

BREEAM-gebied

Merosch is als adviseur en BREEAM Gebied-expert betrokken. In totaal komen er verspreid over 4 deelgebieden circa 1.000-1.200 nieuw gebouwde energieneutrale grondgebonden woningen en appartementen. De ambitie is om een BREEAM 4-sterren kwalificatie te behalen voor deelgebied 1.

Rijke historie eindelijk toegankelijk

Het bijzondere en afgesloten industriële gebied wordt door deze gebiedsontwikkeling voor het eerst echt onderdeel van de stad. Sinds circa 1860 was het een werkplaats van spoormaatschappijen, met als specialisme het maken van rijtuigen en bagagewagens.

'DE GESCHIEDENIS VAN HET GEBIED BLIJFT TASTBAAR ÉN SFEERBEPALEND.'

Parkeren in historische fabriekshal

Het grootste gebouw op het terrein is de in 1905 gebouwde bovenbouwwerkplaats. Dit gebouw is één van de te behouden cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en ligt centraal in deelgebied 1. Het gebouw wordt gerenoveerd en krijgt deels een nieuwe functie als parkeergebouw, deels als commerciële ruimtes voor creatieve bedrijvigheid en deels als horeca.

Projectenoverzicht